Kultura

Korona nije sprečila Dom kulture u Pirotu da realizuje bogat i raznovrstan program tokom cele godine

U Domu kulture u Pirotu zadovoljni su realizacijom svojih planova tokom ove godine, s obzirom da je epidemiološka situacija u znatnoj meri omogućila, uz odgovarajuće uslove i mere bezbednosti, da se veliki broj programa organizuje, izjavio je u obraćanju novinarima, direktor ove Ustanove, Miško Ćirić. On kaže da su najbitnije aktivnosti uspešno realizovane, mada su mnoge bile pod znakom pitanja da li će se i kako organizovati.

Ćirić je podsetio na Sajam knjige i grafike koji je urađen iz dva dela, najpre dodelom nagrada za kratku priču i promocijom zbirke priča Pre vremena čuda. Posle toga je od 2. do 11 aprila održan Sajam knjiga na otvorenom prostoru. Tokom Salona knjiga održavane su promocije, a sa promocijama se nastavilo i dalje s obzirom da je šest, sedam promocija značajnih dela održano u narednom periodu. Takođe, Pirotsko kulturno leto sadržalo je brojne aktivnosti. Nije bilo skupih programa, ali je održano više značajnih događaja na otvorenom prostoru. Najpre je održan koncert klasične muzike, a zatim koncerti poznatih bendova i pevača na prostoru Tvrđave “Kale”. Isto tako, nekoliko dečjih predstava pobudilo je izuzetnu pažnju najmlađih posetilaca. Tokom leta je organizovan i Letnji mini sajam knjiga, Međunarodni folklorni festival i besplatne projekcije filmova.

“Kada smo kod folklora mogu da kažem da, zaista, možemo biti veoma zadovoljni. Nadam se da su i naši sugrađani zadovoljni. Pored nastupa našeg folklornog ansambla imali smo u Tvrđavi koncert Hora Doma kulture i uspeli smo da organizujemo 16. Međunarodni folklorni festval. Imali smo goste iz Bugarske, Makedonije, Leposavića, Vladičinog Hana, Bujanovca, Zaječara, Knjaževca, Kladova i potrudili smo se da održimo tradiciju. Tokom leta imali smo i gostovanje Nacionalnog ansambla “Venac”, a kasnije i ansambla “Kolo” i mislim da ljubitelji folklora mogu biti zadovoljni”- rekao je Ćirić.

Tokom godine održano je nekoliko koncerata klasične muzike, a koncert moskovskog Sinodalnog hora pobudiio je veliko interesovanje, dodao je Ćirić. Bioskop je ove godine izazvao veliko interesovanje. Na repertoaru je bio 41 film, 241 projekcija, a prodato je  preko 16.000 karata. Ćirić je istakao da je Dom kulture ove godine kupio dosta studijske opreme, obnovljen je pod za binu na otvorenom prostoru, kupljena je nošnja za folklorne ansamble, još 100 naočara za filmove 3D i slično.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker