Korona virus

Korona jenjava ali treba poštovani mere, u ponedeljak počinju da rade škole

U domovima zdravlja sa područja okruga vakcinisano je Pfizer-ovom vakcinom već 224 osoba ( zapošljenih u bolnici, domovima  zdravlja i Domu za stare u Dimitovgradu). U ZZJZ Pirot je sačinjen Plan vakcinacije za sledeću nedelju, kojim suobuhvaćeni privatni stomatolozi, privatne ordinacije, ostalzaposleni u domovima zdravlja i korisnici Doma za stare.  

Na današnji dan registrovano je ukupno 9 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih  lica sa područja okruga (Pirot 6, Dimitrovgrad 1, Bela Palanka 1 i Babušnica 1), ipreminula su tri lica u Opštoj bolnici Pirot (2 iz Pirota i 1 izDimitrovgrada).

        Danas je poslat 21 uzorak briseva na PCR testiranje u laboratoriju Vatreno oko u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš izdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđen3055 osoba: u Pirotu 1893, Babušnici 348, Beloj Palanci 516Dimitrovgradu 308. Od početka epidemije do danas registrovana su132 umrla lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 15.01.2021. preminulo je 103 lica u Opštoj bolnici Pirot od Covida i saCovidom.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivnostanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slikesu u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućneizolacije za 25 lica a ukinuta za 17 (potvrđeni i kontakti).

Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno ukupno 126 pregleda, od kojih je 30 prvih i 96 kontrolnih (24% prvihpregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjujebroj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštojbolnici Pirot leči se 28 bolesnika (16 iz Pirota, 3 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 3 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna alistabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kaoNESIGURNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI SEPOSTEPENO SMANJUJE

SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU ODRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker