Gradska hronika

Korisno predavanje za pčelare – Prolećni razvoj pčelinjih društava

U organizaciji Udruženja pčelara “Pirotska dolina”, u amfiteatru Tehničke škole u Pirotu, održano je još jedno predavanje namenjeno pčelarima, ovog puta o temi “Prolećni razvoj pčelinjih društava”. Predavanje je, sa svojim saradnicima, održao Miljko Šljivić, zvanični predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Odziv pirotskih pčelara je bio veliki, a pogotovo je bilo važno da se mladi pčelari upoznaju sa nekim novinama, i praktičnim radovima u pčelinjaku.

Pčelari sa kojima smo razgovarali posle predavanja kažu da su izuzetno zadovoljni. Stariji pčelari kažu da su imali priliku da i ranije čuju savete iskusnog pčelara i predavača, kao što je gospodin Šljivić, što je u praksi dalo mnogo bolje rezultate. Zbog toga su opet bili na predavanju, jer, kako ističu, na takav način se ustaljene greška ispravljaju, a sve to doprinosi jačanju pčelinjih društava.

Miljko Šljivić kaže da će uskoro, s obzirom da je zima na izmaku, početi radovi oko pčela koje su ove godine dobro prezimile.

“Pčele treba pripremiti za paše, najpre bagremovu, a zatim i ostale. Pripreme se sastoje u smislu da obezbedimo utopljavanje društava, to je sada važno da bi se obezbedio boji razvoj, zatim stimulativno prihranjivanje i treće proširivanje prostora, jer radom pčela dolazi do blokade u košnici. Da bi se pčele razvijale treba proširivati dodavanjem satnih osnova, ramova, a i kada počne paša treba dodati medište i na taj način obezbediti da sakupljeni med, ako ga bude od voća i maslačka, ostane u košnici, a sa druge strane da ne dođe do rojenja. Da pčelari ne bi trpeli gubitke treba da obezbede dovoljno hrane i vrlo je važan tretman protiv aroje, lekovima koji su poznati, tehnologija je znana i ko se pridržava toga tu onda nema nikakvih problema” – rekao je Šljivić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker