Obrazovanje

Korisna predavanja za učenike pirotske Tehničke škole – O Industriji 4.0 govorili profesori sa niškog Mašinskog fakulteta

Tehnička Škola u Pirotu nastavlja sa organizovanjem zanimljivih predavanja svojim učenicima koja su rezultat dobre saradnje sa različitim fakultetima u Srbiji. Danas je u školskom amfiteatru održano predavanje o temi “Idustrija 4.0 – Pametna proizvodnja, pametni proizvodi”. Predavač je bio prof. dr Miodrag Manić sa Mašinskog fakulteta u Nišu. Predavanju su prisustvovali i, redovni profesor prodekan za organizaciju Mašinskog fakulteta, dr Dejan Mitrović i predstavnici kompanije Tigar Tyres.

Prof. dr Miodrag Manić istakao je dobru saradnju sa Tehničkom školom i izrazio veliko zadovoljstvo svojim dolaskom u “bazu” budućih studenata.

“Slobodno mogu reći da jedni od najboljih studenata na Mašinskom fakultetu su učenici pirotske Tehničke škole. Cilj nam je da uspostavimo još bolju saradnju, da se upoznamo, da im ukažemo na to da je dobro izabrati studije na Mašinskom fakultetu. Da bi u karijeri imali uspeha neophodno je znanje, pa je i cilj našeg dolaska da im otvorimo vrata o nekim savremenim trendovima u industriji, industriji 4 nula, pametne fabrike, pametni proizvodi, jer je to nešto što će ih sigurno čekati u nekoj bližoj budućnosti i na čemu će raditi” – rekao je prof. dr Manić.

Svake godine veliki broj učenika iz Pirota upiše Mašinski fakultet u Nišu što je rezultat, relativno, dobrog privrednog ambijenta u gradu, kaže, prodekan prof. dr Dejan Mitrović. Pored učenika Tehničke škole i Gimnazije često ima i učenika Ekonomske škole Pirot.

“Nama je zadovoljstvo da dođemo ovde i predstavimo neke popularne teme, kao što će danas biti reči o Industriji 4.0 o kojoj se mnogo govori. Pre nekoliko meseci u Nišu je organizovan Dan otvorenih vrata gde su učenici ove Škole bili naši gosti, videli su naše mogućnosti, kapacitete i sve to sa ciljem predstavljanja Fakulteta deci na najrealniji način, a ne u marketinškom smislu. Što se tiče dolaska do posla posle završenih studija to, definitivno, je prisutno, jer svakodnevno dobijamo zahteve za diplomirane inženjere, čak i one kojji nisu završili, ali su pri kraju studija, jer privreda napreduje, a bez tehničke struke, sigurno, to nije moguće, ili bolje reći lakše je sa inženjerima” – izjavio je dr Mitrović.

Direktor Tehničke škole u Pirotu, Bratislav Dimitrijević, kaže da se ovakvi događaji mogu posmatrati kao dani profesionalne orijentacije i Škola će i ubuduće nastaviti sa ovakvom praksom.

“Mi dosta vremena i pažnje posvećujemo profesionalnoj orijentaciji. Želimo da naši učenici upišu onaj fakultet koji vole i žele i da ga uspešno završe. Mi smo nedavno imali u gostima predstavnike Elektronskog fakulteta iz Niša koji su posetili Školu dva puta u jednom mesecu, posle toga tu su bili profesori sa Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, i evo sada sa Mašinskog fakulteta Niš. Ovo je divna saradnja i za učenike i profesore. Ovde se pravi odličan plan naših budućih projekata koje želimo da realizujemo i sa Elektronskim i sa Mašinskim fakultetom. Ono o čemu najviše vodimo računa jeste opremljenost Škole, moramo da imamo najsavremeniju i najbolju opremu, što se tiče mašinstva, u ovom trenutku”, rekao je Dimitrijević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker