Lokalna samouprava

Koridor 10 “daje krila” ovom delu Srbije

Izgradnja Koridora 10, koja je već pri samom kraju, daće jak impuls ekonomskom razvoju nekada siromašnom, a sada gradu u kome su prosečne plate, po poslednjim podacima zvanične statistike, ispred Novog Sada, a odmah iza Beograda – Pirotu.

Deonica po deonica ove “žile kucavice” polako se pušta u saobraćaj, a od završetka izgradnje svakako će najviše “profitirati” Slobodna zona “Pirot” (SZP), najrazvijenija slobodna zona u Srbiji.

 

U okviru nje posluje i francuski i svetski gumarski gigant “Mišlen”.

Kako je za Tanjug izjavio direktor SZP-a Dragan Kostić, Slobodna zona “Pirot” u ovom trenutku ima skoro milijardu dolara obrta, od čega je polovina izvoz.

“Imamo 19 proizvodnih kompanija od kojih su najveće ‘Tigar tajers’, član ‘Mišlen’ grupe i ‘Tigar’ AD. Imamo i trgovinske firme, za koje će posebno značiti izgradnja Koridora 10”, ističe Kostić.

Navodi da skoro 6.000 ljudi radi u Slobodnoj zoni “Pirot” i dodaje da su pet puta od strane Fajnenšel tajmsa rangirani među 50 najboljih slobodnih zona na svetu.

Dodaje da Slobodna zona “Pirot” u partnerstvu sa Gradskom upravom Pirota poslednjih godina intenzivno radi na razvoju projekta koji će od Pirota i ovog dela Srbije napraviti jedno od najvećih logističkih čvorišta na Balkanu.

Reč je o projektu izgradnje Logističkog centra “Pirot”, za šta je već urađena studija izvodljivosti koja je pokazala punu opravdanost i ekonomsku isplativost ovog projekta koji predstavlja budućnost razvoja ekonomije ovog dela Srbije.

“Koridor 10 se nalazi na samo sto metara od budućeg Logističkog centra ‘Pirot’ što je zaista ogromna razvojna šansa za SZP.

Izgradnja Koridora 10 će omogućiti svim našim korisnicima da smanje troškove proizvodnje, da brže i jeftinije dođu do repromaterijala i unaprede svoje poslovanje. Mi smo blizu i Koridora 4, tako da to daje još veći značaj Slobodnoj zoni ‘Pirot'”, istakao je Kostić.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić navodi za Tanjug da je Pirot proteklih godina imao velike investicije, poput izgradnje nove fabrike “Big Tigar”, kompanije “Tigar tajers”, koja je deo “Mišlen grupe” u šta je uloženo preko 200 miliona evra.

Vasić veruje da će završetak Koridora 10 Pirot učiniti još atraktivnijim za investitore, ali i uticati na kvalitet života u gradu generalno. U Pirotu se već sada radi na širenju postojećih i uspostavljanju nove industrijske zone.

“Smatramo da je Koridor 10 veoma važan kako u pogledu bržeg i bezbednijeg protoka saobraćaja tako i zbog bolje povezanosti sa svetom, ali i zbog pozitivnog uticaja na razvoj privrede.

Mi smo planski spremni za završetak izgradnje Koridora 10 pa su tako pristupne saobraćajnice ka Koridoru 10 ili u izgradnji ili su već izgrađene”, rekao je Vasić.

Dodao je i da grad Pirot ima odličnu saradnju sa Koridorima Srbije i sa firmama izvođačima radova.

“Radićemo na tome da se putni pravci koji su malo degradirani vrate u prvobitno stanje”, najavio je Vasić.

 

 

 

 

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić/TANJUG

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker