Kultura

“Koreni Šopa” – Prvi korak u otkrivanju nečega što je deo nas, čemu pripadamo, a o čemu se ne govori

Gradska organizacija penzionera Pirota priredila je književno veče, ili “sedenjću”, u Svečanoj sali GU Pirot na kojem je promovisana knjiga dr Dragana Mitića pod nazivom „Koreni Šopa“. Moderator večeri bio je predsednik GOP-a, Jovan Nikolić, a o delu dr Mitića govorili su, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, prof. dr Nebojša Ranđelović, prof. dr Radivoje Mančić, kolumnista NIN-a, Dragan Jovanović i, sam autor, dr Dragan Mitić.

Naziv knjige “Koreni Šopa” govori o kakvoj se temi radi, a obrađena je na vrlo studioznan i sveobuhvatan način iziskujući izuzetan istraživački trud i napor. Temi se pristupa na tri načina – istorijskom etno genezom Šopa, analizom korena geneze i analizom korena hristijanizacije ovog područja, kako bi se otkrila prava istorija Šopa. Autor, dr Dragan Mitić, kaže da se knjiga ne bavi lingvistikom, filologijom niti istorijskim događajima koji su fundamentalno uticali na ljude ovog prostora, Niša, Bele Palanke, Pirota, Dimitrovgrada…

“Pokazujemo da Šopi imaju vrlo duboke korene i da zadiru u praistoriju, a ne samo hiljadu godina kako se to obično predstavlja, a da njihov jezik predstavlja korenski jezik. Reči kojima se drugi smeju, zato što su šopske, zato što su nepravilne, zato što imaju specifiične glasove i akcenat, u stvari su arhaične, reči stare ne više vekova, nego više milenijuma. One su kao korenske reči ušle i u latinski i jelinski rečnik. Prema tome, rečnik Šopa je jedan od najstarijih na Balkanu i korenski je jezik”- rekao je dr Mitić.

Dr Dragan Mitić kaže da knjiga predstavlja odraz velike ljubavi prema kraju gde je rođen, ali i žala prema nečemu što nestaje, a Šopi kao narod, odnosno etnička grupa, nestaju. Pored toga, motiv da se napiše knjiga je i nepravda koje je učinjena Šopima koji žive u pet država i od kojih su svi otimali i krali, a niko im ništa nije vraćao.

Profesor dr Nebojša Ranđelović, smatra da je ova knjiga pravi hit.

“Da li se slažem sa svim što piše u njoj, naravno da ne. Jer kada bi se u nauci svi slagali onda bismo ovu promociju, verovatno, uz sveće održali, da su se, recimo, Nikola Tesla i Edison u svemu slagali. Zašto kažem da je knjiga hit, zato što se prvi put na ovako ozbiljan i studiozan način neko bavi nečim što je zapostavljeno i skrajnuto u našoj istoriji. Da li ćemo se svi složiti oko mesta, načina, razvoja, oko etno geneze, to je pitanje za nauku. Ali, da li je neko na tako studiozan i tako dobar način to uradio pre dr Mitića mislim da nije. Sama po sebi knjiga je značajna i smatram da je ovo prvi korak u otkrivanju nečega što je deo nas, čemu pripadamo a o čemu nismo pričali” – izjavio je dr Ranđelović.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker