Gradska hronika

Kontrole suzbijaju rad na crno

Proteklih dana inspektori Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u celoj zemlji kontrolisali su gradilišta, ali i trgovine, ugostiteljske objekte, objekte brze hrane i pekare. Tom prilikom samo u Beogradu, po podacima Inspektorata, kontrolisano je 212 poslodavaca i otkriveno 148 radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali poreze i doprinose, odnosno, radili su “na crno”. Doneto je i 37 rešenja iz oblasti bezbednosti na radu.

inspekcija rada_1
Inspektori na terenu u bespućima Vlaške planine

Po rečima šefa Inspekcije rada Pirotskog okruga Aleksandra Popovića, dešava se da radnici, koji znaju da rade na crno, od straha beže kada čuju da je došla inspekcija, ali za tim nema potrebe jer je cilj svih kontrola upravo da se zaštite prava radnika.

-Najveći broj radnika koji su radili na crno nakon naših kontrola sa poslodavcima zaključi ugovore o radu i od tog momenta poslodavci im uplaćuju redovno poreze i doprinose. Takođe, cilj kontrola je i da poslodavci, ali i radnici striktno poštuju sve zakonske odredbe kada je o bezbednosti radnika na radu reč jer do povreda koje su neretko i sa smrtnim ishodom, najčešće dolazi zbog nepoštovanja odredbi iz oblasti bezbednosti na radu. Cilj kontrola je da se broj tih povreda što je moguće više smanji kroz preventivu. Inspektori rada Pirotskog upravnog okruga proteklih dana su kontrolisali privatne firme koje se bave eksploatacijom šuma. Samo u jednoj kontroli, tom prilikom, na Vlaškoj planini, otkrili smo pet radnika koji nisu bili prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Takođe, inspektori Inspekcije rada Pirotskog upravnog okruga kontrolisali su i firme koje rade na izgradnji Koridora 10 i tom prilikom otkriven je 21 radnik koji nije bio prijavljen-kaže Popović za Pirotske vesti.

inspekcija rada_2

Prilikom kontrola na Koridorima 10 i 11 otkriveno je ukupno 26 radnika kojima poslodavci nisu izmirivali zakonom propisane prinadležnosti, a doneto je i osam rešenja iz oblasti bezbednosti na radu.

Kontrole su posebno učestale na velikim gradilištima jer se često zbog nepoštovanja odredbi iz oblasti bezbednosti na radu dešavaju povrede radnika, a ima i poslodavaca koji svojim radnicima ne uplaćuju zakonski propisane doprinose i poreze.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker