Srbija

Konkurs za upis u prvi razred Srednje škole unutrašnjih poslova “Jakov Nenadović”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije raspisalo je konkurs za upis kadrova u prvi razred Srednje škole unutrašnjih poslova “Jakov Nenadović” u Sremskoj Kamenici. Komandir PI Pirot Vladica Petrović predstavio je uslove konkursa kao i povoljnosti školovanja u Srednjoj školi unutrašnjih poslova. Konkurs je otvoren od 5. do 26. februara.

Kandidati koji žele da konkurišu moraju da imaju državljanstvo Republike Srbije,  prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, da imaju manje od 17 godina pre početka školske godine, da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak odnosno da im nije izrečena vaspitna mera ili kazna maloletničkog zatvora, da ispunjavaju kriterijume zdravstvene, fizičke i psihološke sposobnosti i bezbednoisne uslov za sticanje obrazovanja.

Prijavu za upis kandidata podnosi roditelj odnosno zakonski zastupnik. Konkursna dokumentacija i bliže informacije o konkursu mogu se preuzeti u svakoj policijskoj stanici i policijskoj upravi kao i na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, sajtu Ministarstva prosvete i sajtu Srednje škole unutrašnjih poslova. Prijemni ispit je eliminacionog karaktera, traje tri dana, počinje opštim lekarskim pregledom, sledi provera bazično motoričkog statusa, psihološka selekcija i specijalistički lekarski pregled.

Rang  lista se utvrđuje na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole, provere psihološkog statusa, bazično motoričkog statusa i brojem bodova na takmičenjima u skladu sa pravilnikom o upisu učenika u srednje škole.

“Učenici Srednje škole unutrašnjih poslova imaju besplatno školovanje, besplatnu ishranu i smeštaj u internatima Ministarstva unutrašnjih poslova, obezbeđen školski pribor, odeću, obuću i drugu opremu neophodnu za pohađanje nastave i boravak u školi kao i zdravstvenu zaštitu i osiguranje od nezgoda. Nastava u Srednjoj školi unutrašnjih poslova organizovana je u izuzetno dopbro opremljenim kabinetima i vodi je izuzetno stručni kadar. Tokom četvorogodišnjeg školovanja učenicima su omogućene brojne vannastavne aktivnosti kao što su sportska takmičenja, humanitarne aktivnosti, saradnja sa zajednicom, učešće u manifestacijama MUP-a i drugih državnih organa” – objašnjava  komandir, Vladica Petrović.

Nakon završene Srednje škole unutrašnjih poslova svršeni učenici zasnivaju radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova koje im pruža mogućnost daljeg karijernog napretka i stručnog usavršavanja uz  mogućnost nastavka daljeg školovanja.

Srednja školi unutrašnjih poslova je od 1967. do 2009. za 42 godine iškolovala je blizu 15.000 učenika, pripadnika MUP-a. Nakon pauze od 14 godina prošle godine je škola ponovo oformljena. Prošle godine je u konkurenciji od oko 4000 kandidata u prvi razred upisano 110 učenika a iz Pirota samo jedna kandidatkinja i jedna kandidatkinja iz Babušnice.

Foto: Ilija Lika Pejčić

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de