Gradska hronika

Konkurs za upis polaznika za stručno osposobljavanje za posao policijskog službenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije raspisalo je konkurs za upis 1.100 polazka u Centar za osnovnu policijsku obuku za stručno osposobljavanje za obavljanje poslova uniformisanog policijskog službenika i to za potrebe svih 27 policijskih uprava u Srbiji.  Od ukupnog broja polaznika njih 550 će se obučavati za posao policajca, 300 za saobraćajnog policajca i 250 za graničnog policajca. Za područje teritorijalne nadležnosti PU Pirot konkurs je raspisan za 9 polaznika za policajca, 4 za radon mesto saobraćajnog pollicajca za poslove saobraćajnih nezgoda, i 14 polaznika za radon mesto graničnog policajca.

Danijel Jelenković, načelnik Odeljenja policije PU Pirot, kaže da su mladi u Pirotu zainteresovani i da dolaze da se informišu o uslovima konkursa. “Mi promovišemo poziv policajca i naš rad i pokušavamo da motivišemo mlade ljude da se odluče za ovaj častan poziv i posao. Pirot je takvo područje gde je ovaj poziv atraktivan i za sada postoji dobar odziv kandidata” – rekao je Jelenković.

Konkurs je objavljen 27. jula i traje do 11. avgusta a mogu da konkurišu  državljani Republike Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište najmanje godinu dana po mestu  područja organizacione jedinice za koju konkurišu. Uslovima konkursa predviđeno je da kandidati ne mogu biti mlađi od 18 godina i stariji od 24 godine ili da nemaju više od 27 godina ukoliko je reč o svršenim studentima Kriminalističko – policijskog Univerziteta. Kandidati moraju da imaju završenu srednju školu najmanje u četvorogodišnjem trajanju ili da imaju završene strukovne studije odnosno osnovne akademske studije na KPU, da nemaju bezbednosnih smetnji i da poseduju vozačku dozvolu B kategorije.

Načelnik Odeljenja policije PU Pirot  podsetio je da je najvažnije da kandidati ispunjavaju zdravstveno psihološke i fizičke kriterijume i sposobnosti za zasnivanje radnog odnosa u Ministartvu. Detalji konkursa se mogu pronaći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rs ili na sajtu Centra za osnovnu policijsku obuku www.copo.edu.rs-

Kandidati koji konkurišu za područje rada koje pokriva PU Pirot konkurišu u Pirotu, odnosno u policijskim stanicama u Dimitrovgradu,  Babušnici i Beloj Palanci ukoliko konkurišu za rad u ovim opštinama.

Pored opšteg zdravstvenog lekarskog pregleda kandidati moraju da prođu kvalifikacioni ispit koji podrazumeva proveru jezičke kulture i pravopisa srpskog jezika, psihološkog statusa, bazično motoričkog statusa i intervju kao i specijalistički lekarski pregled. Po završetku testiranja će biti sačinjena rang lista na osnovu zbirnih rezultata a konačnu odluku donosi ministar.  Kurs za policijsku obuku će početi u prvom kvartalu 2024. godine i traje 9 meseci.

Promotivni material je štampan i na jezicima nacionalnih manjina a na području PU Pirot material se deli  na romskom i bugarskom jeziku. Načelnik Odeljenja policije PU Pirot  ističe da svi mogu da konkurišu pod istim uslovima i dobiju priliku za posao u MUP-u.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker