Lokalna samouprava

Konkurs za sufinansiranje razvoja ruralnog turizma do 26. aprila

Prošle godine Uprava grada Pirota prvi put je pokrenula sufinansiranje aktivnosti u cilju razvoja ruralnog turizma na svojoj teritoriji. Na taj način jedanaest domaćinstava iskoristilo je sredstva, kategorisana su, a dobijeno je ukupno 58 novih ležajeva. Očekivanja su da će i ove godine biti veliko interesovanje i da će sredstva od 3 miliona dinara, koliko je lokalna samouprava izdvojila i ove godine, doprineti podizanju kvaliteta i kvantiteta turističkih usluga. Konkurs je u toku i traje do 26. aprila.

Prema rečima Dragana Jovanovića, stručnog saradnika u Turističkoj organizaciji Pirot, na konkurs se mogu javiti fizička lica koja su vlasnici objekta koji će se kategorisati, ili biti predmet same investicije, i moraju imati registrovana poljoprivredna gazdinstva koja su aktivna. Pored izmirenih poreskih obaveza zainteresovani moraju imati jasnu projekciju šta će graditi, da li će to biti kategorija kuća, soba, apartman ili seosko turističko domaćinstvo.

“Konkurs je jako čitljiv, nalazi se na sajtu grada Pirota i svako može da proceni koliko bodova može dobiti. Ono što želim da istaknem, za razliku od prošle godine, u toku ove godine novina je da može i suvlasnik aplicirati i tako smo proširili krug ljudi koji time želi da se bavi. I ove godine grad je izdvojio ukupno 3 miliona dinara. Ljudima koji konkurišu i podnose svoje zahteve vratiće se 50 posto sredstava nakon odbitka PDV-a. Jedan od ciljeva subvencija jeste da se postigne kategorija objekata. Posle toga će se vlasnici kategorisati i sa tim rešenjem dobiće odgovarajuću kategoriju, a samim tim postaće i jedna vrsta ugostitelja” – izjavio je Jovanović.

Za sve dodatne informacije zaintersovana lica mogu se javiti Turističkoj organizaciji Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker