Lokalna samouprava

Kongres kardio-nefrologa donosi nova saznanja o uticaju korone na vitalne čovekove organe

Danas je u Pirotu počeo, trodnevni, peti Međunarodni kongres kardio – nefrologa na kojem će biti razmatrano jedno od aktuelnih pitanja u ovom trenutku, Kardio – nefrologija u svetlu pandemije covod-19. Na Kongresu će učestvovati oko dve stotine medicinskih radnika i lekara, a predavanja će održati više od trideset eminentnih profesora iz zemlje i inostranstva. Trodnevni Kongres u Pirotu organizuju Udruženje kardio – nefrologa Srbije, grad Pirot i Srpsko lekarsko društvo podružnica Pirot uz podršku Lekarske komore Srbije.

Profesor dr Sonja Radenković, predsednik Udruženja za kardio-nefrologiju Srbije kaže da se sa Pirotom neguje dugogodišnja edukativna saradnja. Ovo je drugi put da se u Pirotu održava Međunarodni kongres, nažalost, ove godine u vrlo specifičnim uslovima.

“Pirot je grad koji je imao sluha da prepozna značaj svega ovoga i da ponudi svojim lekarima nešto više od onoga što je obično. Glavna tema Kongresa, s obzirom na aktuelnu situaciju, je Kardio -nefrologija u svetlu pandemije covid- 19, jer smo nešto naučili, ali imamo još mnogo da učimo. Covid 19 je multiorganska bolest i zahteva multidisciplinarni pristup, znači različitih profila stručnjaka, a od ovih četrdesetak predavača polovina su eminentni stručnjaci iz inostranstva koji se bave ovim problemima. Iskreno se nadam da će učesnici skupa proširiti svoja znanja i, što je posebno značajno, uspeti da to primene u svakodnevnoj kliničkoj praksi” – kaže profesorka Radenković.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, smatra da je veoma važno permanentno ulaganje u edukaciju zdravstvenih radnika, s obzirom na zdravstvene izazove koji postoje.

“Pored formalne edukacije, mislim da je još važnije da se uporede prakse svih učesnika Kongresa i meni je čast što je Pirot domaćin ovakvog skupa. Mnogo puta sam rekao lekari su heroji našeg vremena i podrška lokalne samouprave i same države neće izostati” – kaže Colić.

Poznati pirotski hirurg i predsednik pirotske podružnice Srpskog lekarskog društva, dr Aleksandar Lilić, kaže da je tema o kojoj će se govoriti značajna za čovečanstvo, a ne samo za Srbiju. Sa druge strane medicinska nauka je veoma ekspanzivna tako da lekar koji u četiri godine ne pročita i ne sazna ništa u petoj godini praktično nije upotrebljiv.

“Naša prva pobuda bila je da se edukacija održi uprkos svim ovim uslovima, ali, teme koje će biti obrađene, a one se tiču korone, veoma su aktuelne za svetsku medicinu i verujem da će neki snimci biti aktuelni za mnoge na internetu. Mnoga saznanja sa kojima smo se mi pojavljivali u početku bolesti bila su bazirana na nekim prethodnim znanjima. Očigledno da to nije bilo dovoljno. Zahvaljujući Udruženju kardio-nefrologa danas i sutra će u Pirotu gostovati četrdesetak svetskih profesora iz različlitih oblasti medicije koji su pratili ponašanje vitalnih organa – bubrega , srca, jetre, hipertenzije i tako dalje u infekciji korona virusom. To su, možda. čak i prva opipljiva, relevantna saznanja koja ćemo mi imati prilike da čujemo”- rekao je dr Lilić.

Dr Ivan Ilić, predsednik Izvršnog odbora Lekarske komore Srbije, kaže da je Lekarska komora prepoznala značaj ovakvih skupova, pored ostalog, i zbog toga što lekari dobijaju 10 poena, što je dovoljan broj koji lekari treba da prikupe u jednoj godini. A značaj je još veći jer je ovo prvi Međunarodni kongres koji se održava od izbijanja epidemije korona virusa, pa je i tehnička organizacija složenija, tako da je pohvalio, profesorku, Sonju Radenković i našeg doktora, Aleksandra Lilića, koji su uspeli da sve ovo pripreme na zadovoljavajući način uz podršku lokalne samouprave.

Profesorka, dr Sonja Radenković, uručila je Plaketu gradu Pirotu, u znak zahvalnosti na podršci u organizovanju Kongresa i uopšte svega što čini u cilju unapređenja zdravstvene zaštite stanovništva na svojoj teritoriji.

Foto: Aleksa Cakić

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker