Lokalna samouprava

Konferencija Mesnih zajednica u Temskoj – prilika da se čuje glas naroda

Pirot je jedan od retkih gradova koji sluša glas naroda, kazao je danas novinarima zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović na Konferenciji mesnih zajednica Grada Pirota. Ovakav vid konferencije koja je prava prilika da se gradske vlasti upoznaju direktno na sastanku sa predstavnicima svih mesnih zajednica, sa svim problemima koji tište građane.

-Mi imamo pripremu budžeta za narednu godinu pa će nam ovakve informacije svakako biti od značaja da bi znali gde je prioritet da se određeni radovi završe, a prava prilika je da se to čuje od predsednika mesnih zajednica. Grad Pirot izdvaja velika sredstva za Mesne zajednice. Osim 11 miliona dinara koji se direktno izdvajaju za rad Mesnih zajednica, tu je i Fond za poljoprivredu, zatim asfaltiranje puteva preko Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju. Puno toga je urađeno na selu, kao i u gradu, ali ćemo pokušati da obezbedimo što više sredstava kako bi svako selo imalo asfalt ali i da imamo asfalt do svake kuće u gradu. Puno toga smo uradili, ostalo je naravno nešto i nezavršeno ali je to zanemarljivo. Ipak, mi ćemo se truditi da sve što smo obećali i ispunimo do kraja našeg mandata-kazao je zamenik gradonačelnika Panajotović.

Pomoćnik gradonačelnika Milan Petrović, resorno zadužen za rad mesnih zajednica kazao je da se pokazalo da je organizovanje ovakve konferencija pravi potez pa je ideja da se svake godine organizuje Konferencija kako bi se što više približili problemi građana funkcionerima Gradske uprave i direktorima javnih preduzeća. 

-Ovo je jedna od boljih prilika da čujemo kakve probleme imaju meštani sela kako bi se rešili. Reč je u glavnom o problemima koji se tiču infrastrukture, sanacije puteva, ali i za druge sfere društvenog života, počev od kulture, sporta i drugih segmenata. Na osnovu ovogodišnje konferencije pravićemo rezime i planove za narednu godinu-kazao je Petrović.

Predsednik MZ Pokrovenik Slavoljub Kostadinović kazao je da je zadovoljan saradnjom sa lokalnom samoupravom koja je obezbedila cevi dužine tri kilometara za seoski vodovod. Ova mesna zajednica ima ambiciozne planove poput sređivanja prostorija za rad seoske ambulante, koja je u dosta lošem stanju, ali i probleme poput nepostojanja asfaltnog pristupnog puta do sela, istakao je Kostadinović i dodao da se nada da će se naredne godine naći sredstava za asfaltiranje puta do sela.

 

Tomislav Pančić, predsednik MZ Temska kazao je da je organizovanje ovakve konferencije odlična ideja, a sličnog događaja nema u Srbiji.

-Kolko ja znam nigde u Srbiji se ne organizuje ovakav skup, Pirot je jedini grad koji na ovakav način iskazuje brigu za probleme meštana. To je i jedinstvena prilika da svi čujemo kakve probleme imaju meštani svih sela u našem kraju, a sa ciljem da se krene u rešavanje problema po prioritetima, kazao je Pančić.

Budimir Kocić, iz MZ Oreovica kazao je da je najveći problem ove mesne zajednice stari most na putu ka selu koji je u veoma lošem stanju i mogao da bi da se uruši.

-Prošle godine su iskrpljene udarne rupe pa je u planu da se put presvuče asfaltom. Nadamo se da će se to desiti, a ono što je velika šansa za naše selo jesu nalazišta vrhunskog kamena, koji se primera radi koristio za izgradnju keja pored Nišave u centru Niša. Apelovaćemo da se nađe način da se aktiviraju ova nalazišta da se to ogromno prirodno bogatstvo eksploatiše kako bi se oživao ovaj kraj i obezbedio posao za ljude u selu Oreovica, ali i okolnim selima, s obzirom da je reč o veoma bogatim nalazištima kamena i kvarca vrhunskog kvaliteta.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker