Kultura

“Končić u čvor” – Priča, knjiga, okosnica poimanja života

Promocija knjige “Končić u čvor” Dejana A. Milića održana je u svečanoj sali OŠ ”8. septembar”. O knjizi su, pored autora, govorili dr Suzana Tričković, profesor Univerziteta, prof. dr Dragoljub Popović, pravnik i književnik, nekadašnji ambasador Srbije u Švajcarskoj i sudija Evropskog suda za ljudska prava, Marija Đorđević, profesorka književnosti i Miljan Panić, starešina Hrama Rođenja Hristovog u Pirotu. Odlomke iz knjige čitao je autor i jedanaestogodišnja Nina Milić.

U ovoj knjizi kratke proze koja je nastajala čitavu deceniju, nalaze se ostavljeni tragovi o ljudima, susretima i prilikama, koje su uticale na autora. Prema rečima kritičara, knjiga je ispričana u dahu, skoro ispovedno, a priče su iznikle iz svakodnevnih zgoda i nezgoda i autorove zamišljenosti nad životom. 

Dr Suzana Tričković, profesor Univerziteta i nekadašnja Dejanova profesorka književnosti u Gimnaziji kaže da je  na neki način neobjektivna ali da je  vrlo  srećna zbog promocije. “Što se tiče knjige, to je jedna od onih knjiga koje su vredne zbog toga što ćete ih davati dalje na čitanje, što ćete im se vraćati i što je to jedna od knjiga koja ima neskrivene emocije. Dejan deli svoje utiske, svoje emocije , svoje doživljaje, svoju porodicu, unutrašnjost sa čitaocima. Knjiga je jako vredno svedočanstvo o jednom periodu u kome je on sazrevao, razvijao profesionalno do ovog našeg čudnog vremena kada ne znamo šta je bilo pre korone i kada nam korona pravi presek u životu” – kaže dr Suzana Tričković. “Možda nisam kompetentna da govorim o književnim vrednostima, o stilu i kompoziciji  ali odgovorno  tvrdim da su sve priče jako vredne sa stanovišta socijalnog konteksta” rekla je Tričkovićeva i  preporučila  svima od osnovnoškolskog uzrasta pa do penzionera da pročitaju knjigu.

Pre promocije Dejan A. Milić  nije krio tremu. “Osećam  se kao neko ko je pre 30 godina izašao iz ove škole a sada treba ponovo da polaže malu mature, znoje mi se dlanovi, srećan sam, uživam u prostoru. To je mnogo drugačije od onoga što je bilo kada sam ja bio đak, mnogo mi je drago što ova deca rade u ovakoj školi” – rekao je Milić.

O knjizi koju promoviše Milić kaže da mu je važna iz više razloga  i da je knjiga, kako kaže, pokušaj da se oduži  ljudima koji su zaslužni da postane čovek kakav je danas.  “Knjiga je dobra zato što govori o dobrim ljudima ako i ima nekoga ko nije dobar on je tu epizodista kako bi se istakla dobrota onih drugih koji su uticali na moje sazrevanje.”- kaže autor knjige “Končić u čvor”. Knjiga je dobila naziv po istoimenoj priči i po rečima autora to je okosnica njegovog poimanja života.

Dejan A.Milić, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a postdiplomske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta Union. Osim tri monografije i tridesetak stručnih radova iz oblasti prava i retorike, do sada je objavio stručnu monografiju “Političke besede moderne Srbije”, naučnu monografiju “Srpski politički govor modernog doba”, romane “Ugrizao sam mesec” i “Noć duga godinu dana” i zbirku kolumni iz dnevnog lista Danas pod nazivom “Dva cvancika”.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker