Kultura

Koncert i promocija virtuoza na harmonici Vlade Veselinovića u Muzeju

Sinoć je u dvorištu Muzeja Ponišavlja održana promocija umetničkog rada našeg sugrađanina soliste na harmonici Vlade Veselinović. Na promociji je predstavljen njegov dosadašnji rad na polju muzike, pre svega muzička notna literatura i autorski instrumentalni CD “Balkan na moj način kroz zvuke harmonike”.

U okviru promocije održan je koncert instrumentalne muzike u duhu tradicije gde su Vladu Veselinovića pratili Aca Janačković (gitara), Novica Kitanov (klavijatura) i Marijan Dimov (klavijatura). Nastupili su i članovi KUD Dukat Pirot sa nekoliko koreografija na kompozicije sa CD-a, koreograf je Dejan Lilić.

vlada veselinovic
Nastup Vlade Veselinovića – foto Stefan Spasić Spasa

 

Vlada Veselinović je rođen u Pirotu, interesovanje za harmoniku pokazuje već od svoje druge godine. Jak muzički temelj i predznanje stiče sa završetkom osnovne muzičke škole “Vladimir Đorđević” u Aleksincu (odsek harmonika) u klasi nastavnice Dušice Pejić iz Pirota. Njegovo interesovanje usmereno je pre svega prema izvođenju tradicionalne narodne muzike na harmonici. Budući da ta tematika nije zastupljena u muzičkim školama kod nas, samostalno je nastavio da proučava sve specifičnosti izvođenja balkanskog melosa na harmonici, a kasnije i kroz druženje sa velikim harmonikašima iz Srbije i sveta stiče nova iskustva i znanje.

U nedostatku literature za harmoniku kada je reč o narodnoj muzici, dolazi na ideju da svoje stečeno znanje podeli sa drugima pre svega kroz svoje notne zapise. Tako najpre izdaje nekoliko notnih zbirki u elektronskom PDF formatu. Pošto su njegovi notni zapisi sa velikim oduševljenjem prihvaćeni od strane muzičara širom Srbije i sveta, počinuje sa objavljivanjem štampanih knjiga i notnih zbirki. Do sada je objavio ukupno sedam štampanih notnih knjiga i zbirki, a posebno se izdvaja knjiga Škola narodne muzike za harmoniku (2014. godina) koja je vremenom postala osnova početnicima i udžbenik mnogim pedagozima narodne muzike, kao i smernica svima koji žele da nadograde i usavrše svoje znanje. Kako kaže, cilj mu je da kroz sva njegova izdanja predstavi i sačuva od zaborava sve vrednosti koje naša tradicionalna muzika ima, te da sav taj materijal doprinese kulturi i negovanju pravih vrednosti kada je reč o narodnoj muzici za harmoniku. Pored toga, ove knjige značajne su svima koji sviraju harmoniku i žele da uče ili proširuju svoje znanje i repertoar.

koncert vlada veselinović
Vlada Veselinović – foto Stefan Spasić Spasa

U želji da na što kompletniji način promoviše harmoniku, Vlada Veselinović 2009. godine pokreće internet forum www.MuzikaHarmonike.com koji danas okuplja veliki broj harmonikaša, servisera harmonika, ljubitelja zvuka harmonike ali i ostalih instrumenata.

Za svoj intenzivni rad na popularizaciji harmonike, 2015. godine je dobio priznanje na festivalu “Prva harmonika Vojvodine” u Staparu, gde je i nastupio kao gost večeri.

Ipak, za njega najbitnije i ono što ga zaista ispunjava su njegove autorske kompozicije. Svoj rad na instrumentalnim kompozicijama za harmoniku zaokružuje u junu 2016. godine sa autorskim CD-om “Balkan na moj način, kroz zvuke harmonike” gde se nalazi deset instrumentalnih kompozicija različitih stilova. Melodije je komponovao i aranžirao u duhu tradicije melosa sa Balkana u vidu kola i ora. Koristeći tehnologiju današnjice zadržao je privid autentičnog zvuka orkestara za sve stilove zastupljene na albumu. U realizaciji albuma učestvovali su muzičari iz Pirota: Slaviša Stojković (saksofon u kompoziciji “Pirotski čoček”), Borivoje Tomanović (klarinet u kompoziciji “Zavodnička igra”), Dalibor Ibraimović (perkusije u kompozicijama “Tuga za jug” i “Pirotski čoček”) i Novica Kitanov (saradnik u realizaciji snimka “Majino oro”).

Jedna od kompozicija sa albuma koja je ekranizovana prošle godine u okolini Pirota je “Tuga za jug”. Spot je realizovala ekipa MMD studija iz Niša pod rukovodstvom Miroslava Mitića.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker