Kultura

Komisija određuje lokacije za postavljanje skulptura iz “Prvog maja” – Za premeštanje mozaika potrebno nekoliko godina

Izložba pokretnih umetničkih dela, crteža, slika, grafika i tapiserija iz Umetničke zbirke “Prvog maja” izazvala je veliko interesovanje Piroćanaca, a naročito među bivšim radnicima ove Fabrike. Pored izložbene postavke među umetničkim delima, koja su odlukom Skupštine grada otkupljena, nalazi se još 25 skulptura, 10 mozaika i jedan vitraž. Tri skulpture poznatih umetnika Kloda Losta i Dominika Labovjea iz Francuske i Kengira Azume iz Japana, već se nalaze na Trgu u centru Pirota a uskoro bi treblo da budu poznate lokacije na kojima će i ostale skuplture biti raspoređene.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže da će uskoro biti poznata odluka komisije na kojim će mestima u gradu biti raspoređena vredna umetnička dela  Prvog maja u skladu sa urbanističkim planom grada. Umetnička zbirka je godinama obogaćivana, najviše između šezdesetih i devedesetih godina prošlog veka . Deo fonda je nabavljan kroz donacije, razmenu ili poklone, a deo je i otkupljivan i kasnije postavljan u fabričkim parkovima, na zidovima, kancelarijima, restoranima i hodnicima.

Mnogo komplikovanije biće prebacivanje mozaika, jer je, kako je objasnila, direktorka Galerije “Čedomir Krstić”, Radmila Vlatković u pitanju kontrapostupak, dugotrajan i skup  proces koji zahteva posebnu ekipu stručnjaka. Prema njenim rečima za prebacivanje svih mozaika biće potrebno nekoliko godina, jer će u toku jedne godine biti moguće prebacivanje najviše dva mozaika u novi prostor.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker