Lokalna samouprava

Količina selektovanog otpada u Pirotu povećava se iz meseca u mesec

Počinje priprema tenderske dokumentacije za izgradnju kompostane i druge ćelije deponije u vrednosti od 7,7 miliona evra, čija bi izgradnja trebalo da počne do kraja ove kalendarske godine. Ugovor između Grada Pirota, Regionalne deponije, Ministarstva zaštite životne sredine i Evropske banke za obnovu i razvoj potpisan je prošle godine a do  kraja ove godine bi izvođač radova trebalo da bude uveden u posao, najavljuje direktor Regionalne deponije, Nebojša Ivanov. U prvoj polovini 2025. godine kompostana bi trebalo da bude puštena u probni rad i nakon toga počinje da funkcioniše u punom kapacitetu.

Priprema  tenderske dokumentacije za izgradnju kompostane je prioritet kada je u pitanju JKP Regionalna depojija ali se ne zapostavljaju ni druge aktivnosti, kaže direktor, Nebojša Ivanov. Ovih dana završeno je postavljenja kolske vage nosivosti 60 tona  a u narednih desetak dana počeće sa radom automatska linija za pranje i dezinfekciju donjeg stroja kamiona.

Ivanov je je istakao i da se svakim danom povećava količina selektovanog otpada.  „Ključno nam je da primarna selekcija i sekundarna separacija funkcioniše, kvalite je solidan i za nas je to izazov u funkcionisanju i radu Regionalne sanitarne deponije. Kroz primarnu selekcijugde svaki građanin odvaja u plavu kantu  papir, karton, lim i time pokazujemo ne samo ekološku svest nego i socijalnu odgovornost i solidarnost jer zahvaljujući primarnoj selekciji isekundarnoj separaciji mi smo zaposlili novih 15 radnika“ – kaže direktor Regionalne deponije.

On ističe da su ovi radnici zapošljeni iz najugroženijih socijalnih kategorija.  „Moramo da budemo svesni da kada izdvojimo 5 minuta da bismo odvojili plastičnu flašu, karton ili limenku, konzervu, upravo smo pored zaštite životne sredine i pored imidža grada izrazili solidarnsot i socijalnu odgovornost prema tim ljudima koji rade i upravo je namera ako se količina primarnog otpada poveća a takva je tendencija i da početkom sledeće godine zaposlimo još 5 do 7 novih radnika, takođe iz najugroženijih socijalnih kategorija. Želimo da pomognemo ljudima da obezbede sebi egzistenciju a ujedno štitimo životnu sredinu“ – istakao je Ivanov.

U julu mesecu  prikupljeno je oko 75 tona selektovanog otpada a optimalna  količina bi bila oko 150 tona, kaže direktor Deponije. Od ukupnog komunalnog otpada koji se generiše na području grada Pirota poželjno je  da  5% bude primarno selektovano. „To je optimalna količina a kapacitet linije je mnogo veći pa bi bilo poželjno da bude i veća količina ovakvog otpada“ – objašnjava Ivanov.   On  očekuje da već u avgustu bude prikupljeno 85 tona ovakvog otpada. „Ovaj rast pokazuje da su građani odgovorni i da sumnja da građani nisu spremni i nisu odgovorni nije tačna. Samo je potrebno da mi kao sistem stvorimo infrastrukturu i da budemo odgovorni kako bi građani imali poverenje u nas“ – poručio je Ivanov.

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker