Kultura

Književno veče o delu Teodora Lorenčiča, zaljubljenika u gradove i domovine

Njegova otadžbina je Slovenija, domovina Srbija. Književnik, filozof, pesnik o ljubavi prema jugoslovenskim gradovima, domovinama, ženama…”Poslednji pesnik Jugoslavije”, kako sebe naziva, general ljubavi. To je u najkraćem Teodor Lorenčič, Slovenac ili Srbin, pesnik koji je počeo da piše i objavljuje u svojoj 21. godini ne mareći za svoj društveni status, svom delu potpuno predan.

U holu Doma kulture u Pirotu održano je književno veče posvećeno stvaralaštvu Teodora Lorenčiča. Moderator večeri bio je Momčilo Đurđić. Lorenčič kaže da je ljubav izvor poezije od kako ima poezije.

“Ljubavi ima koliko i žena na planeti, ali ja osećam ljubav prema gradovima, domovinama. Umem da se zaljubim u svaki grad u kojem sam, od Njujorka, gde hoćete, Sarajeva, Pirota, Pariza, tako da je ceo moj život vezan za ljubav prema gradovima. Napisao sam ciklus na tu temu. Domovini sam posvetio ciklus pesama za koji mislim da ne postoji u istoriji literature. Nekih 45 pesama sam posvetio isključivo domovini. To je jedan opus, jedna knjiga i srećan sam. Nedavno sam bio u Francuskoj, obilazio gradove, galerije, ali nema bez Srbije ništa. Možda to nekome čudno izgleda, ali meni odgovara srpski mentalitet, nemam srpske krvi, ali sam takav, nikad u životu nisam bio srećniji nego sad. To mi je mnogo lepo i hvala vam braćo Srbi” – kaže Lorenčič.

Jedna od pesama koja je predstavljena večeras zove se “Tragedija na Balkanu”. To je balada posvećena narodima Jugoslavije, pogibiji koja se desila, ima šest delova kao što je Jugoslavija imala šest republika.

“Ja mojoj deci pričam- svi smo mi beskućnici ljubavi posle rata, svi gubimo. Kada sam tu pesmu napisao pitao sam se – Ko si ti Teodore, šta je s tobom, Slovenac si, pišeš na srpskom. Pa da, pišem na jeziku koji svi razumemo na ovom prostoru. Onda mi je došlo i kažem sebi- pa ti si poslednji pesnik Jugoslavije. Razumete, mi narodi na ovom prostoru jaki smo ako smo udruženi, mnogo smo jaki. Po pitanju svega, od kulinarstva, kulture, do čega hoćete, sporta, o sportu da i ne govorimo. Ja ne pričam politički, mene to ne interesuje, mene interesuje ta valika snaga i bogatstvo naroda sa ovog prostora. To je jedan izuzetno, izuzetno bogat prostor, jel me razumete, mnogo lep, i ja držim do toga, to je moje poslanstvo” – kaže, general ljubavi, Teodor Lorenčič.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker