Kultura

Književno – jezička radionica – Očuvanje kulture govora pirotskog kraja

Završena je prva dvodnevna knjizevno-jezička radionica pirotskog dijalekta u organizaciji Doma kulture Pirot. Ova radionica imala je za cilj očuvanje kulture govora pirotskog kraja. Učestvovalo je 19 dece osnovnoškolskog uzrasta IV, V i VI razreda a radionicu je  osmislila i vodila Milica Spasić, profesor književnosti.

Pirotski dijalekt je bio tema prvog dana književno – jezičke radionice.  “Bili smo fokusirani na sam jezik, jezičke pojave u pirotskom govoru, kao i na bogatu leksiku naseg govora”, – kaže Milica Spasić koja je osmislila i vodla radionicu. Ona dodaje da su drugog dana obrađivali tekstove na dijalektu i njihovo tumacenje.

“Obradjivali smo narodne umotvorine koje su zapisane na našem dijalektu i motivisali polaznike da pokušaju da sami pročitaju nešto na izvornom pirotskom dijalektu što je njima bilo posebno zanimljivo” – kaže Spasićeva. Prema njenim rečima ova radionica je doprinos u očuvanja kulturnog nasleđa i jezika pirotskog kraja a po reakciji dece koja su učestvovala bila je izuzetno uspešna.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker