Kultura

“Književnička četa” – Izložba dokumenata o učešću ruskih pisaca u Drugom svetskom ratu

U Likovnoj galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena je izložba pod nazivom “Književnička četa” u organizaciji Galerije, Besmrtnog puka Pirot, Memorijala i Ruskog doma. Reč je o veoma interesantnoj izložbi koja nosi sobom istorijsku težinu kaže, Milan Stojanović, poverenik Besmrtnog puka u Pirotu.

On je pozvao građane da u narednih sedam dana pogledaju izložbu i zahvalio organizatorima koji su omogućili da ova izložba dopre i do Pirota.

Profesor istorije, Vladica Tošić, kaže da je ova izložba posvećena Otadžbinskom ratu, odnosno, književnicima Sovjetskog saveza koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu i borili se zajedno sa vojnicima Crvene armije.

“Oni su svoje pero ostavili, ili zajedno sa njim krenuli u rat. Bili su i kod Moskve, i kod Staljingrada, i kod Lenjingrada i zajedno su doživeli i dočekali da vide ulazak Crvene armije u Berlin i pobedu nad fašizmom. Nažalost, 80 njih nije doživelo kraj rat, poginuli su iskazujući svoje rodoljublje, a sa druge strane pisci su postali preko noći ratni dopisnici koji su za interese, ne samo Sovjetskog saveza , već slobodarskog sveta izveštavali o ratnim dešavanjima sa Istočnog fronta, ali i pratili Crvenu armiju sve do pobede 1945. godine” – rekao je Tošić.

On je dodao da je izložba posebna po tome što prikazuje književnike na jedan drugačiji način i njihove živote isprepletane sa ratnim dešavanjima na frontovima. Izložba je dokumentarnog karaktera sa fotografijama , dokumentima, plakatama, zapisima i na specifičan način govori o ruskim književnicima koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu. Izložba putuje po gradovima Srbije i posvećena je Danu pobede, rekao je Tošić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker