Ostale vesti

Knjige streljanih i lične stvari Draže Mihailovića na izložbi “U ime naroda”-(Video)

U Beogradu će u Istorijskom muzeju na Trgu Nikole Pašića 16. aprila sa početkom u 18 sati biti otvorena izložba “U ime naroda” na kojoj će po prvi put u Srbiji biti prezentovana mnoga potresna svedočanstva o zločinima koji su počinjeni po završetku Drugog svetskog rata od strane komunističkog režima. Prvi put će javnost moći da vidi knjige streljanih, među kojima će biti i knjiga streljanih u Pirotu, zatim lične stvari generala Draže Mihailovića i mnoga druga dokumenta koja svedoče o tragičnim događajima nakon Drugog svetskog rata. 

_DSC1930_resize_resize

Autor izložbe je dr Srđan Cvetković, istoričar Instituta za savremenu istoriju,  poreklom Piroćanac, tačnije njegovi koreni su iz Toplog Dola na Staroj planini. U izjavi Pirotskim vestima Cvetković kaže da je na pripremi izložbe uz pomoć svojih saradnika radio čitavu deceniju.

-Reč je o multimedijalnom projektu koji je plod desetogodišnjeg istraživačkog rada i trogodišnjih priprema. Mnogo toga će po prvi put biti predstavljeno našoj javnosti, od toga kako su izgledale kancelarije Ozne i Udbe, kaznionice za političke osuđenike, dokumenta i fotografije, audio i video zapisi o komunističkoj represiji od 1944. do 1953. godine, a između ostalog biće prezentovana i baza podataka svih Golootočana-kaže dr Cvetković._DSC1885_resize_resize

 

Pogledajte trejler za izložbu.

 

A.Ć.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker