Sajam peglane

Klikom do kobasice: Online prodaja sve popularnija

Epidemija korona virusa najteže je pogodila ugostiteljstvo i turizam, a posledice trpe i mali proizvođači autentičnih prehrambenih proizvoda sa juga Srbije, čiji su glavni kupci pre epidemije bili restorani i hoteli u velikim gradovima i turističkim centrima. Da bi sačuvali porodični biznis, mnogi od njih su sajamsku i pijačnu ponudu preselili na internet, a novootvorene onlajn prodavnice daju bolje rezultate nego što su njihovi vlasnici očekivali.

Epidemija „ispeglala“ peglanu kobasicu

Dalibor Tošić iz Pirota na jugoistoku Srbije je jedan od najpoznatijih proizvođača peglane kobasice u Srbiji, koja je postala svojevrsni gastronomski brend.

Reč je o posebnoj vrsti kobasice, specifičnoj za ovaj kraj Srbije, a naziv je dobila po metodi pravljenja, koja podrazumeva svakodnevno „peglanje“ kobasice najčešće staklenom flašom, zbog čega ona ima i „ispeglani“ oblik.

Potražnja za boemskom potkovicom i midžorskom poludivljom peglanom kobasicom bila je pre epidemije znatno veća nego što je porodična firma Tošića mogla da proizvede. Ove godine, međutim, potražnja je znatno manja.

„Virus je napravio pometnju kod svih pa i kod nas. Zbog smanjene potražnje imali smo prekid proizvodnje za vreme prvog talasa, a evo sada u mesecu kada počinju slave, novogodišnji i božićni praznici, potpuno je neizvesno šta će biti“, kaže on za RSE.

S obzirom da su, kako dodaje, kupci u 50 odsto slučajeva restorani i kafane koji će verovatno biti zatvoreni, to znači da ni naredni period za njegov posao neće biti bolji. „Oni (restorani) već duže vreme ne uzimaju naše proizvode i zbog toga i mi imamo probleme“, kaže Tošić.

Peglane kobasice koje proizvodi Tošićeva firma nalaze se u prodajnim objektima dva trgovinska lanca, mogu se nabaviti i u njegovom restoranu, a da bi se približio što većem broju potrošača, sada ih nudi i preko interneta. Prema njegovim navodima kriza se iz turizma i ugostiteljstva prenela i na proizvođače delikatesnih proizvoda.

„Restorani su najviše kupovali peglanu kobasicu u vreme kada je u Beogradu bilo mnogo stranih turista. Ove godine stranih turista nije bilo pa nije ni bilo potrebe da od nas kupuju peglanu kobasicu“, istakao je Tošić. Tošić u porodičnoj firmi zapošljava pet radnika, a povremeno se angažuju i članovi porodice.

peglana kobasica

Uprkos tome, kako tvrdi, nije dobio nikakvu pomoć od države tokom pandemije, kao ni prilikom stvaranja ovog gastronomskog brenda.

„Što se tiče podrške države, nije je bilo i sve što smo radili radili smo sami. Podršku nam je pružila nemačka organizacija Help i Evropska unija kroz Euro Pro program“, rekao je Tošić.

Autor teksta: Branko Vučković, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Kragujevca

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker