Lokalna samouprava

Kirbi u poseti Pirotu

U petak 17. jula Pirot će posetiti ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i tom prilikom svečano otvoriti početak radova na objektu za osobe sa invaliditetom, čiju izgradnju finanasira ambasada SAD-a.

Michael-D-Kirby

Ambasadora Kirbija najpre će primiti predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, nakon čega će obići mesto izgradnje objekta u Molijerovoj ulici i svečano otvoriti početak radova na izgradnji objekta koji će biti namenjen osobama sa invaliditetom i udruženjima koja se bave ovom problematikom.

Ambasador Majkl D. Kirbi (Michael D. Kirby) je preuzeo mesto ambasadora SAD u Republici Srbiji 19. septembra 2012. godine, nakon službe na poziciji prvog zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za konzularne poslove u Vašingtonu. Pre službe u Vašingtonu, bio je na mestu ambasadora SAD u Republici Moldaviji. Ambasador Kirbi je karijerni diplomata koji ima bogato 32-godišnje radno iskustvo u Stejt departmentu. Pre imenovanja na mesto ambasadora SAD u Moldaviji, bio je generalni konzul u ambasadi SAD u Seulu, Južna Koreja, u to vreme najvećem punktu Stejt departmenta za izdavanje neimigrantskih viza.

Od 2001. do 2004. godine, ambasador Kirbi je bio na poziciji generalnog konzula u ambasadi SAD u Varšavi, u Poljskoj. Pre toga je bio načelnik konzularnog odeljenja u Generalnom konzulatu u Krakovu, od 1988. do 1991. godine. Pored Poljske i Koreje, ambasador Kirbi je bio u službi kao regionalni konzularni službenik u Generalnom konzulatu u Frankfurtu, u Nemačkoj, u periodu od 1996. do 1998. godine, odakle je obavljao konzularne poslove na području zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Ambasador Kirbi je takođe bio šef konzularnih odeljenja u Danskoj i Tanzaniji. Njegova prva diplomatska misija je bila u Džordžtaunu, u Gvajani. Pored diplomatske službe u inostranstvu, ambasador Kirbi je u Vašingtonu najpre radio kao službenik u odeljenju za Karibe, a zatim je obavljao dužnost direktora Kancelarije za obaveštajnu koordinaciju u Birou za obaveštajne poslove i istraživanje.

Kao dete diplomate, ambasador Kirbi je proveo detinjstvo u raznim zemljama širom sveta, među kojima su i Hong Kong i Libija, a zatim se školovao u Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirao je istoriju na Univerzitetu Pensilvanija, među najboljima u klasi, a studirao je istoriju i biologiju na Univerzitetu Severna Karolina, u Čepel Hilu. Suprugu Saru Pauelson Kirbi je upoznao u Parizu. Kirbijevi imaju dve odrasle ćerke.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker