Lokalna samouprava

Kinezi preko Slobodne zone Pirot “osvajaju” tržište EU

Predstavnici Slobodne Zone Pirot posetili su 23.05.2018. Kinesko-Belorusku slobodnu ekonomsku zonu “Great Stone”, i tom prilikom utvrdili okvir Memoranduma o saradnji kojim će biti promovisane mogućnosti za investicije u obe zone, što će kineskim investitorima u Belorusiji omogućiti da plasiraju robu i na tržište EU na osnovu Ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije. 

„Great Stone“ je zona površine 91,5 kvadratnih kilometara sa posebnim pravnim statusom koji pogoduje poslovanju, nalazi se 25 km od Minska i najuspešniji je među 70 primera kineskih investicije takve vrste u svetu.

Delegacija Zone je tokom boravka u Belorusiji 25. maja učestvovala na 15 Ekonomskom forumu u Gomelju. Izvršni direktor Zone dr Dragan Kostić održao je uvodni govor na II konferenciji slobodnih i ekonomskih zona u okviru Foruma, a u radnom delu konferencije održao prezentaciju o poslovanju slobodnih zona Evrope i pogodnostima za investitore, sa posebnim osvrtom na zone Srbije i njihovu politiku privlačenja investicija.

Predstavnici slobodnih zona Pirot i Gomelj/Raton razgovarali su o mogućnostima plasmana proizvoda svojih korisnika na tržišta Srbije i Belorusije uz pomoć Komore Gomelj i UOP komore Pirot i Ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije čije bi odredbe trebalo da iskoriste kompanije koje rade u Slobodnoj zoni Pirot.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker