Kultura

Kej: Od početka gradnje prošlo 95 godina!

Od početka gradnje nadaleko poznatog pirotskog Keja, prošlo je 95 godina.

Ovo je bio povod za  dragocenu izložbu fotografija nastalih u vreme izgradnje, ali i decenijama posle toga, koju su uz pomoć lokalne samouprave u galeriji Muzeja “Ponišavlje” priredili ta  institucija i Istorijski arhiv našeg grada. Postavku od nekoliko desetina  fotografija otvorili su Saša Jovanović, direktor Muzeja i Ivana Kostadinović, direktorka Istorijskog arhiva.

Uz konstataciju da je Kej prepoznatljiv svima, pa i mnogobrojnim građanima ostatka Srbije i da je najlepše mesto u Gradu, Jovanović je rekao da je izložba neka vrsta hronologije gradnje i da je priređena na inicijativu mnogobrojnih građana koju su prihvatili zaposleni u Muzeju, Arhivu, ali i u drugim ustanovama kulture i javnim preduzećima.

-Izgradnja Keja je počela 1923. godine, na inicijativu tadašnjeg profesora Gimnazije i dugogodišnjeg poslanika i ministra građevine  Velimira Vukićevića. Razlog za ovaj poduhvat su bile mnogobrojne poplave koje su prethodnih decenija zapljusnule grad, naročito niži Tijabarski deo grada, a jedna od najvećih poplava dogodila se 1922. godine.

Drvoredi lipa zasađeni su 1933. godine i od tada je Kej stalno dobijao nove sadržaje. Poslednjih godina smo svedoci elektrifikacije,  izgradnje  i rekonstrukcije nekoliko mostova, kao što je Ljubavni most, pre toga Gazela, a zatim i most na Drugom ringu. Drvoredi su obnovljeni, a dužina Keja povećana je sa dva na 2,5 kilometara. Izgradnjom Keja praktično su formirana korita na Nišavi za niski i visoki vodostaj, tako da nema više opasnosti od poplava-rekla je  prisutnima pored ostalog Ivana Kostadinović.

U obeležavanje ovog jubileja uključile su se i obrazovne ustanove i vrtići iz Pirota, kako bi se kod mališana produbila svest o značaju keja za grad i buduća pokolenja.

 

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. I posle 95 godina su se našli neki pametni da poruše brzake koje su nasi preci sagradili. A sve pod izgovorom “ojačavanja recnog korita”. A nikom nije jasna logika tog ” ojačavanja”, jedino je logično da će posle te rušilačke intervencije Nišava biti obesmišljena za kupanje pa čak i za ribolov… Sramno je da niko iz vlasti ne preduzima ništa protiv ovog zločina. Pirot će biti grad bez reke. Saučešće svim Piroćancima…

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker