Lokalna samouprava

Karavan biciklista na putu od Soluna do Beča prošao kroz Pirot *FOTO i VIDEO

Danas je kroz Pirot prošao karavan biciklista koji putuju od Soluna do Beča sa ciljem promocije sporta, biciklizma, ali i bicikla kao ekološki potpuno prihvatljivog prevoznog sredstva. Karavan čine biciklisti iz Grčke i Turske, a u Pirotu su ih dočekali brojni članovi Biciklističkog kluba “Bike M”, kao i zaljubljenici u vožnju bicikla i rekreativci iz celog grada. U svakom gradu gde će odmarati, pa i u Pirotu, biciklisti će posaditi po jednu stabljiku masline u znak širenja i promocije prijateljstva među narodima. Bicikliste je posebno oduševio gest Gradske uprave Pirot koja je svim učesnicima podelila prigodne poklone. Biciklisti su na ovu turu krenuli 1. septembra iz Soluna, a završiće je 23. septembra u Beču.

Milan Borić, biciklista iz Beograda dočekao je karavan na gradničnom prelazu Gradina. 

-Mi ih pratimo od granice sa Bugarskom do granice sa Rumunijom. Cilj ovog putovanja je promocija zdravog načina života. Zdrav život je jako bitan jer ako se posvetimo rekreaciji bićemo zdraviji, životna sredina manje ugrožena a život će nam biti lepši-kazao je Borić.

Katerina Farfara iz Atine kaže da se u avanturu upustila kako bi, kao diplomirani student fotografije, upoznala nove kulture, nacije, običaje, tradiciju, uz naravno želju da se promovišu zdravi načini života i vožnja bicikla kao verovatno ekološki najprihvatljivijeg prevoznog sredstva. 

-Pre dve nedelje sam krenula u ovu avanturu. Biciklizam je mojoj porodici u krvi, nekada smo imali i prodavnicu bicikala. Upravo sam diplomirala na fotografiji tako da sam između ostalog na put krenula kako bi upoznala nove ljude, nove kulture, običaje i sve to naravno zabeležim svojom kamerom. Nakon Grčke, Srbija je druga zemlja kroz koju prolazimo i veoma smo zadovoljni dočekom i onim što smo videli ovde u Pirotu-kazala je Katerina.

Jorgos Farfaras kazao je da su biciklisti oduševljeni pre svega dočekom na ulasku u Srbiju, kao i dočekom u Pirotu. Jorgos kaže da će u svakom gradu gde će odmarati tokom dugačkog i napornog puta, pa i u Pirotu zasaditi po jednu stabljiku masline. 

-Ovo je poruka da možete putovati bezbrižno širom Evrope biciklom. Nadam se da će cela Evropa shvatiti poruku koju želimo da uputimo, da je biciklizam i vožnja bicikla pravi način za širenje prijateljstva među narodima. Vozili smo bicikle zajedno sa migrantima. Na kraju ture, bicikle ćemo pokloniti organizacijama koje pomažu migrantima kako bi deca – migranti mogli da imaju bolji kvalitet života-kazao je Jorgos.

Ninoslav Ćirić, gradski većnik Grada Pirota, sa pomoćnicom gradonačelnika Milicom Golubovim podelio je prigodne poklone biciklistima uz reči zahvalnosti što su odlučili da Pirot izaberu za jednu od važnih tačaka na svojoj turi. 

-Mi smo deo te priče i kao lokalna samouprava partner u celoj organizaciji. Evropska asocijacija za sport i kulturu je inicirala celu priču. Dva su karavana, ovaj koji je krenuo iz Soluna do Beča i drugi koji je krenuo iz Amsterdama. Oba karavana će završiti svoja putovanja u Beču 22. septembra i time obeležiti početak Evropske nedelje sporta koja počinje da se obeležava 23. septembra. Cilj ove kampanje je promocija biciklizma, zdravog načina života i naravno smanjenje emisije štetnih gasova. Mi smo kao lokalna samouprava prepoznali te ciljeve i pridružili se kampanji-kazao je Ćirić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker