Lokalna samouprava

Kako su pirotske tkalje, krajem 19. veka, spasile porodične budžete Piroćanaca?

"Uči čerko da tkaješ, da jutre imaš leb u ruće", govorile su nekada majke svojim ćerkama, kada bi sedale za razboj

Malo je poznato da su vredne pirotske tkalje, krajem 19. veka, jedne godine, kada je zbog bolesti vinove loze stradalo pirotsko vinogorje, tada veoma značajan izvor prihoda Piroćanaca, svojim ćilimima praktično spasile porodične budžete.

Ovaj podatak može se naći u knjizi autorke Milice Petković, kaže za Pirotske vesti kustos Muzeja Ponišavlja u penziji, Tanja Karanović.

-Ima tih podataka upravo u knjizi Milice Petković. Tkalje su uskočile prodajom svojih zaliha ćilima i obnovile su porodične budžete Piroćanaca. To je vrlo vredna priča o emancipaciji pirotskih žena. Kada je devojčica sedela za razboj, od majke je često dobiijala poruku “Uči čerko da tkaješ, da jutre imaš leb u ruće”-kaže Karanovićeva, koja je i sama odnedavno, polaznica Škole tkanja koju organizuje Udruženje tkalja, a koju je po rečima Slavice Jovanović, iz Udruženja, prošlo više desetina žena za dve godine postojanja.

-Ovo što se radi u Udruženju je zlata vredno i nema cenu. Čine se napori da se zainteresuju i najmlađe generacije, naši mali iz vrtića, osnovnih škola, ali i penzioneri i penzionerke koji imaju višak vremena, energije-kaže Karanovićeva za PV.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker