Biseri Stare planine

Kako se pravi nalagana banica na smederevcu- specijalitet koji se sve ređe može probati

Jedan od recepata koji polako ali sigurno nestaje i sve ređe se može probati sigurno je nalagana banica. Reč je o specijalitetu koji se priprema tako što se kore ove banice peku na plotni smederevca. Svako ko je probao ovaj neverovatan specijalitet ne može da ostane ravnodušan na sam pomen naziva ovog gurmanluka. Uz nezaostavan ovčiji sir, koga takođe nažalost ima sve manje, nalagana banica predstavlja bez sumnje neverovatan ugođaj za sve gurmane.

nalagana banica

Ipak, vredne domaćice na Staroj planini, posebno u vreme slava, rado pripremaju nalaganu banicu, a juče je u turističkom gazdinstvu Cure Jovanović, u selu Rsovci, postupka izrade nalagane banice zabeležila kamerom Slavica Ćirić, iz Udruženja za očuvanje starih zanata “Grlica”. U domaćinstvu Jovanovića, omiljenom među turistima baš zbog kulinarskih umeća baka Cure, uveliko teku pripreme za slavu Sveta Petka, pa se zbog toga priprema i nalagana banica, nezaobilazna na slavskoj trpezi.

-Kore za nalaganu banicu peku se na plotni od smederevca. Otprilike je potrebno dva minuta da se kora opeče sa jedne strane, prevrne i da se opeče sa druge strane. Za ovo je potrebna veština, vešti prsti da se ne bi opekli ili da se ne bi kora preprekla ili pak zalepila za plotnu-kaže Ćirićeva za Pirotske vesti.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker