Kultura

Kako je Pirot dočekao Treći rajh – nova epizoda u serijalu istorijskih rekonstrukcija

Grupa kreativnih mladih Piroćanaca završila je snimanje još jednog kratkog filma u okviru serijala istorijskih rekonstrukcija. Ovoga puta tema filma bio je ulazak nemačkih snaga u Pirot – 8. aprila 1941. godine a naziv filma je “Kako je Pirot dočekao Treći rajh”. Ova grupa kreativnih naših sugrađana serijal radi volonterski, uz pomoć “štapa i kanapa”, ali uprkos tome, serijal “Tragom istorije” na produkcijskom nivou je daleko skupljih poduhvata. Ceo serijal bavi se ekranizacijom važnih događaja iz istorije našeg kraja. 

Kako je Pirotskim vestima kazao producent, scenarista i režiser serijala Stefan Ćirić, snimanje je trajalo dve nedelje a pripreme za snimanje trajale su više od dva meseca s obzirom da je bilo neophodno obezbediti uniforme iz tog perioda, oružje i druge rekvizite.

Tema je kako je Pirot dočekao Drugi svetski rat. U snimanju je učestvovao desetak glumaca – amatera, za naraciju je bio zadužen Vladimir Stojanović, dok scenario i režiju “potpisuju” Stefan Ćirić i Darko Drozdovski.

 

Pogledajte poslednji kratki film u okviru ovog serijala “Pirotske bune”.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker