Reportaža

Uragani, tropske vrućine, polarne hladnoće ali i nestvarni predeli, deo su svakodnevice vozača šlepera u SAD

Uragani, mećave, tropske vrućine, saobraćajne gužve, samo su neke od situacija sa kojima se često susreće veliki broj naših sunarodnika koji širom SAD voze drumske krstarice. Već nekoliko godina među čitavom “armijom” Srba, uglavnom mladih ljudi, trbuhom za kruhom u SAD se otisnuo i naš sugrađanin Dragan Nikolić, koji živi u Dalasu, državi Teksas, ali mu je dom i ogromni šleper sa kojim krstari širom Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, osim činjenice da je reč o usamljeničkom i zaista izuzetno teškom poslu u kome samo najistrajniji izdrže da nekoliko godina rade u kontinuitetu, ovaj posao ima i lepe strane jer pruža mogućnost da se uživa u neverovatnoj lepoti i prirodnoj raznolikosti SAD, od zimi ledenog Čikaga, grada sa najvećim brojem Srba van Srbije, pa do pustinja Arizone i fenomenalnih gradova i obala sunčane Kalifornije. Nikolić se bavi i fotografijom pa je na svojim fotografijama, iako napravljenim uglavnom mobilnim telefonom, uspeo da prenese čitaocima Pirotskih vesti bar delić surove lepote svog posla. 

Dragan u razgovoru za Pirotske vesti kaže da mu je oduvek odlazak u  SAD bio san, ali ni sanjao nije da će tamo po odlasku raditi posao kamiondžije, koji je bolje plaćen od 80 posto poslova u SAD, ali je izuzetno naporan, stresan, ponekad i opasan, a uz to izuzetno odgovoran.

-Posao kamiondžije u SAD je vrlo dobro plaćen i za američke pojmove, a o srpskim da i ne govorimo. Ipak, gotovo nijedan Amerikanac ne želi da uđe u kabinu, već je taj posao rezervisan uglavnom za Srbije, Bugare, Ruse i druge nacionalnosti. Posao je izuzetno težak, radi se naporno, a uz to je ogromna odgovornost jer transportujete robu čija se vrednost može katkad meriti i milionima dolara. U svojoj gotovo trogodišnjoj karijeri vozača šlepera imao sam mnogo teških momenata, a najstrašniji su bili susreti sa uraganima. Dva puta sam se susreo sa uraganima, jednom u Tampi, na Floridi i drugi put na Virdžinija biču, u državi Virdžinija. Na Floridi sam sam bio na putu pored samog okeana kada je bio uragan, prizor je zaista stravičan, vetar čuva drveće koje leti poput pera, često nosi i automobile i zaista može biti veoma dramatično, ali i opasno po život ako se nađete u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Drugi susret sa uraganom imao sam u državi Virdžinija, kada je uragan protutnjao veoma blizu mene, a ogromno drvo je proletelo tik ispred kamiona u punoj brzini. Te situacije ću pamtiti celog života-priča Nikolić.

Ipak, ovaj posao ima i zaista mnogo lepih trenutaka.

-Prirodne lepote SAD su zaista neverovatne, ostavljaju bez daha svakoga. S obzirom da se bavim i fotografijom, često stanem i uživam u neverovatnim prizorima širom SAD, zabeležim i telefonom najupečatljivije prizore-kaže Nikolić, koji je sada i “sam svoj gazda”, odnosno već ima svoju firmu koja se bavi transportom robe širom SAD-a.

-Meni najlepša stvar vezana za posao kamiondžije jeste činjenica da vidite celu SAD, što retko koji Amerikanac vidi, jer su oni uglavnom vezani za mesto gde žive, dok kamiondžije voze svuda po SAD i mogu videti sve kontraste i neverovatne predele ove prelepe zemlje-kaže Dragan za Pirotske vesti.

fotografije – lična arhiva Dragana Nikolića

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker