Korona virus

Kako da znate imate li virus ili alergiju?

Skoro od početka pandemije virusa govori se o sličnosti i razlikama između simptoma koje on izaziva i koje uzrokuju alergije. To je bila tema analiza i obraćanja brojnih svetskih, ali i naših stručnjaka.

Proleće je doba godine kada se javljaju alergije koje prate sledeći simptomi: kijanje, zapušen nos i svrab očiju. Ovaj prvi mnogi povezuju sa novijem sojem virusa, ali kijanje nije na listi njegovih čestih simptoma.

SZO o novom soju korona virusa i alergijama

KOVID- 19 najčešće najave: groznica i suv kašalj, a zatim i umor, mučnina, bolovi u telu, kašalj, nedostatak daha i gastroenteralne smetnje.

To podržava i Svetska zdravstvena organizacija koja je navela da se začepljen nos javio kod samo 4, 8 odsto slučajeva od 56 hiljada kineskih pacijenata sa korona virusom. U izveštaju SZO piše da su daleko češći simptomi povišena telesna temperatura (87, 9 odsto), suvi kašalj (67, 7 procenata) i umor (38, 1 odsto ispitanih slučajeva).

Naši stručnjaci o razlici između KOVID- 19 i alergija

O tome kako alergiju razlikovati od virusa bilo je reči i u emisiji “Prva tema” na TV PRVA.

“Kad uđeš u kuću, nema cvetanja i simptomi se smire. Drugo, kod alergije nema povišene temperature ili je temperatura relativno niska, pa može da bude 37 stepeni”, rekao je prof. dr Branislav Nestorović, pulmolog, koji je u prethodnim TV pojavljivanjima rekao da on sam u proleće pati od alergija i naveo još razlika: “Alergija, na sreću, nema tako ozbiljne simptome, poput gušenja koje se javlja kod korone”.

Preklapanje određenih simtpoma alergije i virusa prokomentarisao je sledećim rečima:

“Ima sličnosti. Ne zove se uzalud ta bolest (alergija) na engleskom “hay fever”, odnosno polenska groznica. Liči na prehladu, prate je kijanje, svrab nosa i očiju, kašalj”.

Dr Predrag Kon, epidemilog, naveo je odnosno dodatno podvukao ključnu razliku ova dva oboljenja:

“Alergija se lako odvaja od korone – povišenom temperaturom, odnosno nemanjem povišene temperature”.

Izvor: Blic

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker