Lokalna samouprava

Kako će se odvijati gasifikacija Pirota i koliki će značaj ova ogromna investicija imati za lokalnu ekonomiju? Pogledajte razgovor sa gradonačelnikom Vasićem

Gasifikacija Pirota, koja će se odvijati u tri faze, uz brojne druge mere koje Grad Pirot preduzima, osim pozitivnog uticaja na lokalnu ekonomiju, imaće sličan efekat i na poboljšanje ekološke slike grada, kazao je za PV gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

gasifikacija pirotskog okruga

-Izgradnja infrastrukture kako što je autoput imala izuzetno veliki uticaj na lokalnu ekonomiju tako da s punim pravom očekujemo da će druge velike investicije kao što je izgradnja gasovoda, rekonstrukcija međunarodne pruge, takođe imati veliki pozitivni uticaj na lokalnu ekonomiju. Mi smo se već dva puta susreli sa rukovodstvom Srbijagasa, bio je tu i direktor Dušan Bajatović, jednom u sedištu Tigar Tajersa, jednom smo obilazili trasu gasovoda. Sa njim smo definisali dinamiku uvođenja gasa u Pirot. To bi trebalo da ide kroz tri faze. Prva faza do početka ili krajem iduće godine, da se industrija priključi na gas i da se gradska toplana priključi na gas. Druga faza je da se stvore uslove da se sva fizička lica priključe na gasovod. Najpre bi stvorili prsten oko grada a zatim bi sva zaintersovana domaćinstva mogla da se priključe. Treća faza bi čak bila i da idemo ka većim selima. Mislim da je to veoma važna investicija i sa aspekta ekonomije, i sa aspekta infrastrukture i sa aspekta zaštite životne sredine. Očekujemo i upošljavanje manjih firmi iz Pirota kao podizvođača, posebno kada je reč o modernizaciji pruge i pružnih prelaza i to je, pored same rekonstrukcije pruge, veoma važno i za bezbednost saobraćaja na delu pruge kroz našu teritoriju-kaže Vasić.

Gasifikacija ključna za poboljšanje kvaliteta vazduha koji udišemo!

-Pored gasifikacije koja je ključna za poboljšanje životne sredine i kvaliteta vazduha, mi realizujemo brojne projekte koji imaju isti cilj. Mi realizujemo sa USAID-om projekat Dobra energija u okviru koga ćemo napraviti katastar individualnih ložišta, obići sva domaćinstva i pitati ljude koje energente koriste, koliko su im stari kotlovi, ložišta, i da onda imamo mehanizam za promenu svega toga. Takođe, realizujemo i veliki broj programa koji se tiču poboljšanja energetske efikasnosti, obnove fasada, stolarije, solarnih panela i energana, a moram da napomenem i da smo mnogo učinili kada je o pošumljavanju reč jer smo posadili više hiljada sadnica prošle i prošlih godina i svaka od tih mera, malo po malo, doprineće da se dobije bolja ekološka slika sredine u kojoj živimo-navodi Vasić.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker