Intervju

Kafana “Kod Pirketa” HIT u Londonu. Stalni gosti poznati sportisti, ambasadori. Engleze oduševila punjena paprika

Poznati srpski fudbaleri koji igraju u Premijer ligi Luka Milivojević, igrač Kristal Palasa, Aleksandar Mitrović, prvotimac Fulama i prvi špic Orlova, kao i Dušan Tadić dok je igrao u Premijer ligi, ali i brojne diplomatske delegacije stalni su gosti kafane u Zapadnom Londonu koja je za veoma kratko vreme postala izuzetno posećena i popularna a koja se, ni manje ni više, zove “Kod Pirketa”. Vlasnik ove kafane je naš sugrađanin Dejan Stojanov. 

U razgovoru za Pirotske vesti Stojanov, koji ističe da je poreklom iz Poljske Ržane, kaže da je, pre otvaranja kafane, radio mnogo poslova, kao student radio na farmi organskog povrća u Škotskoj, Engleskoj na farmi jagoda i malina, radio i na kruzeru kao konobar, na kratko se vratio u Pirot, ali je zatim ponovo otišao u Englesku gde je na nagovor prijatelja otvorio kafanu koja se zove “Kod Pirketa”. Dejana su u Londonu svi zvali Pirke, zbog činjenice da je iz Pirota, pa je odlučio da se tako zove i njegova kafana koja je opremljena u tradicionalnom stilu, sa kariranim stolnjacima, sa srpskim specijalitetima i posebno sa pirotskim gastronomskim đakonijama poput punjenih paprika, peglane kobasice, raznih vrsta banica…

Dejan Stojanov u sredini sa poznatim srpskim internacionalcima Lukom Milivojevićem i Aleksandrom Mitrovićem ispred kafane “Kod Pirketa”.

– U London sam po drugi put došao 2013. godine, radio sam četiri godine u elitnom restoranu “Novikov”, jednom od najboljih restorana u Londonu, koji ima i azijski i italijanski restoran. Tu sam upoznao zaista mnogo ljudi, dolazili su premijeri, ministri, estradne zvezde, ali i fudbaleri koji igraju u Premijer ligi, pre svih Aleksandar Mitrovića, Dušan Tadića, dok je još igrao u Premijer ligi, Luka Milivojević. Sa njima sam se i sprijateljio i sada su mi stalni gosti u kafani i veliki prijatelji, sa kojima smo proslavili i Božić nedavno. U lokalu gde je sada kafana “Kod Pirketa” bila je kafana “Vardar”, koju su držali Makedonci, ali im nije išlo pa su lokal uzeli Poljaci, ali ni oni nisu uspeli da opstanu da bi na nagovor prijatelja, odlučio da upravo u tom lokalu u Zapadnom Londonu, u kraju koji se zove Acton, i gde ima dosta Srba, otvorim restoran. Juna 2019. godine sam započeo renoviranje a novembra otvorio kafanu koja osim tradicionalnih srpskih specijaliteta, nudi i standarne menije, a mnoge naše recepte domaće kuhinje prilagodio sam Englezima, tako da i Englezi vrlo rado dolaze i uživaju u vrhunskoj hrani-kaže Dejan.

Dejan Stojanov u sredini sa Lukom Milivojevićem i Živkom Gocićem i Milanom Aleksićem, legendarnim vaterpolistima naše reprezentacije

Kafana “Kod Pirketa” ima kapacitet od pedesetak gostiju, a Dejan planira da uskoro na ceo jedan zid od kafane postavi pirotski ćilim. 

-U ponudi nam je srpski i engleski doručak, pravimo našu banicu, pirotski kačkavalj, sir, mešanac, posebno je zanimljiva gostima ubelolučena domaća paprika kada je reč o salatama, ali i punjena paprika, različite vrste pasulja, suvo meso domaće proizvodnje, pirotski roštilj od mešanog mesa. Peglanom kobasicom snabdeću se na predstojećem Sajmu peglane kobasice – kaže Dejan za Pirotske vesti i dodaje da sve svoje specijalitete servira u posuđu od grnčarije.

kod pirketa london

 

Neophodne i licence za prodaju i serviranje alkohola, hrane

U Engleskoj, da bi neko mogao da prodaje alkohol i bavi se ugostiteljskom delatnošću, mora da završi kurs i položi ispit u poznavanju alkoholnih napitaka, a posebno je važan deo u kome se strogo definiše kome može a kome ne sme da se prodaje alkohol.

-Procedura za otvaranje kafane nije jednostavna nimalo. Osim licence za prodaju alkoholnih napitaka, mora da se poseduje odgovarajuća licenca i za hranu, kuhinju, a vlasnik kafane mora da ima savršeno čist dosije, bez ikakvih mrlja u karijeri, da nije osuđivan i slično-kaže Stojanov.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker