KulturaOstale vesti

,,Kad je slnceto bilo pogolemo” – Sećanje na detinjstvo i mladost

Zbirka priča ,,Kad je slnceto bilo pogolemo” Dobrile Nezić  predstavljena je u Galeriji ,,Čedomir Krstić”. Ovo je sedma knjiga autorke a treća na dijalektu. Svoj stvaralački rad, Dobrila Nezić počela je pišući dečju poeziju, kasnije je pisala ljubavnu poeziju, aforizme i satiru, koautor je bukvara “Razigrana azbuka”. Prva knjiga na dijalektu bila je “Kude štukoše onija dni”, zatim je objavljena knjiga “Oratete usta da neste pusta” i treća na dijalektu koja je upravo objavljena.

Autorka, Dobrila Nezić, kaže da je boravak u kući tokom pandemije korona virusa uticao na pisanje knjige jer je tokom tog vremena evocirala uspomene iz detinjstva i mladosti. U knjizi su na dijalektu opisani istiniti događaji, glavni junaci su stvarni a neke od priča su autobiografske. U knjizi je i monodrama “Deda Stojan i sagšnji svet” koja je napisana pre dvadeset godina i  prvi tekst koji je autorka napisala na dijalektu.

Naslov knjige simbolizuje prošlo vreme koje je, kako kaže Nezićeva, bilo mnogo bolje, život radostan, ljudi su se poštovali i svaki dan je bio kao praznik. “Teška sudbina je zadesila neke moje junake, naročito žene. One su hrabro podnosile nedaće, ćuteći i trpeći, boreći se sa sudbinom na specifičan način i bez straha se mirile sa nedaćama  koje su ih snašle.

Pored autorke, o knjizi je govorio Miloš Sokolović, profesor srpskog jezika i književnosti. Odlomke iz knjige čitala je  glumica Narodnog pozorišta u Pirotu, Danica Mitić a moderator večeri bio je Milorad Kostić, diplomirani bibliotekar.

Foto: Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker