Reportaža

Kad „granice“ nestaju

Kardiolozi i nefrolozi sa svih strana sveta, koji su učestvovali na  Trećem međunarodnom simpozijumu u Pirotu, odabrali su da jedno popodne u maju uživaju u udobnosti novoizgrađenog  Planinarskog doma u Dojkincima, lepotama arbinjske šume i Dojkinačke reke u srcu Stare planine. Na četrdesetak kilometara od Pirota, u poslednjem naseljenom mestu na planini, nalazi se Planinarski dom u, koji je nekada  bio napuštana vojna karaula sa stotinu kvadrata. Namenu objekta promenila je opština Pirot posle otkupa od države. Zapuštena karaula, za nešto više od godinu dana, zahvaljujući sredstvima iz Programa IPA prekogranične saradnje sa Bugarskom, izrasla je u udoban objekat sa više od 500  kvadratnih metara, savremenom kuhinjom, 60 ležajeva i svim pogodnostima za odmor na planini.

Objektom gazduje Turistička organizacija Pirot i kako kaže njen direktor Bratislav Zlatkov veoma su zadovoljni odzivom turista s obzirom da su do oktobra ove godine svi vikendi bukirani. Turiste osim udobnosti Planinarskog doma i planinskog okruženja privlači i cena noćenja od 500 dinara po osobi, koja je ispod tržišne.

-Opština Pirot prepoznala je ovaj prostor na Staroj planini kao izuzetan turistički potencijal. Od otkupa karaule i ideje o adaptaciji iz 2012.  do početka 2016. godine ovde je izgrađen  i opremljen savremen Planinarski dom sredstvima Evropske unije u prekograničnoj saradnji sa Bugarskom. Uloženo je oko 208.000 evra – rekao je Zlatkov navodeći da su ovde često planinari, turisti iz okruženja, razne grupe koje spajaju edukaciju i odmor. Zlatkov naglasava izuzetnu saradnju sa opštinama u Bugarskoj na razvoju turizma.

S druge strane granice u Bugarskoj, koja je već celu deceniju članica Evropske unije, fondovi EU se koriste najviše za infrastrukturne projekte, ali i razvoj turističkih potencijala. Tako je opština Pernik, koja je blizu granice sa Srbijom, uspela da sredstvima EU uredi tvrđavu iz četvrtog veka nove ere,  koja jedan od najznačajnijih simbola bugarskog identiteta. Glavni ekspert opštine Pernik za evropska pitanja, Aleksandar Aleksandrov,  rekao je da je EU prepoznala značaj očuvanja ovog kulturno-istorijskog spomenika.

-U rekonstrukciju i adaptaciju tvrđave „Kra kra“ uloženo je više od 1,5 miliona evra koji je ponovo postao značajan turistički objekat. Evropska unija je prepoznala i podržala očuvanje ovakvog spomenika važnog za očuvanje bugarskog identiteta u velikoj porodici evropskih naroda-kazao je Aleksandrov i dodao da je, u periodu od 2007. do 2013. godine, ova opština od EU kroz projekte dobila oko 100 miliona evra.

Pirotska opština vredno realizuje projekte iz IPA programa prekogranične saradnje sa Bugarskom iz Fondova EU. Tako je ovih dana Pirot bio domaćin Sajma „EU i Srbija na delu“ na kome su predstavljeni svi značajni projekti koje podržava EU u Srbiji.

Projekat koji je pirotska opština promovisala na sajmu, sledeći primer  bugarske opštine Pernik, odnosi se na rekonstrukciju i adaptaciju srednjevekovne tvrđave „Kale“, podržan kroz IPA program prekogranične saradnje sa bratimljenom opštinom Montana u Bugarskoj. Podršku ovom projektu, čija je vrednost oko 690.000 evra,  na održanom sajmu zvanično je dao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt koji je naglasio da je Pirot izuzetno uspešan korisnik fondova EU.

tvrdjava pirot momčilov grad

Da je za Bugarsku značajan put Srbije u Evropsku uniju potvrdio je i bugarski ambasador u Beogradu Radko Vlajkov. Ambasador je rekao da se u Pirotu trenutno realizuju tri projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom u vrednosti više od 1,5 miliona evra, a da im je od velike važnosti razvoj regiona potvrdio je rečima da je  u poslednjih godinu dana Bugarska više od polovine ukupne svote bespovratnih sredstava usmerila na saradnju sa Srbijom.

Marija Penčić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker