Gradska hronika

Jutarnji.hr: Najbolji kačkavalj na svetu radi se u maloj mlekari u Sukovskom manastiru kod Pirota. Tri dragulja pirotske kuhinje: skara, kačkavalj i peglana kobasica

Za pirotsku peglanu kobasicu hrvatski novinar kažu da je SVETI GRAL pirotske kuhinje

Ekipa jednog od najuticajnijih hrvatskih medija, portala Jutarnji.rs, tačnije magazina Dobra hrana, koja je deo ove medijske grupe, posetila je nedavno Pirot gde je putem svog medija podelila impresije o pirotskoj kuhinji, posebno kačkavalju iz Sukovskog manastira, ali i pirotskoj peglanoj kobasici.

Ekipa novinara iz Hrvatske došla je u Pirot kako bi proverila i uverila se da se zaista najbolji roštilj na Balkanu jede u Pirotu, a ono što su još otkrili jeste pirotski kačkavalj za koga kažu da je jedan od istinskih dragulja pirotske kuhinje. 

pirotski kačkavalj

-U novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima sutra, 5. lipnja pročitajte sve o gastroekspediciji u Pirot, nevelik grad u jugoistočnoj Srbiji koja je bila potaknuta glasinama da se ondje priprema i jede najbolji roštilj na Balkanu. Iz bogatog iskustva, možemo samo potvrditi – istina je! Ali ne samo to: u Pirotu smo otkrili blaga o kojima nismo niti sanjali, a neka od njih malo su poznata čak i u granicama Srbije. Jedan od istinskih dragulja pirotske kuhinje je pirotski kačkavalj. Riječ je o fenomenalnom siru kojeg karakterizira svjetložuta kora i uglavnom glatka površina, a može se dodatno oplemeniti začinima kad postaje intenzivniji. Ekipa Dobre hrane posjetila je minijaturnu mljekaru u manastiru Sukovo, a monah Josif objasnio detalje proizvodnje ovog nevjerojatnog sira. Sir se izvorno proizvodio od ovčjeg mlijeka, a slijedom promjena u stočarstvu, tradicionalna sirarska industrija u Pirotu je neznatno izmijenjena pa se kačkavalj i danas proizvodi od nepasteriziranog ovčjeg ili kravljeg mlijeka, ili kombinacije oba. Cijelu reportažu Gordana Zečića o Pirotu unutar koje je i priča o kačkavalju pročitajte sutra 5. lipnja u novom broju magazina Dobra hrana-piše Jutarnji.hr.

Puni reči hvale, novinari iz Hrvatske bili su i za pirotsku peglanu kobasicu za koju su napisali da je ovaj specijalitet SVETI GRAL pirotske kuhinje. 

-I dok smo za kačkavalj još i znali, barem većina nas, sve nas je fascinirao pirotski proizvod koji je i dan-danas nepoznat u velikom dijelu Srbije: peglana kobasica, koju u Pirotu najčešće kolokvijalno zovu samo – peglana. Iako je riječ o tradicionalnom proizvodu, tek se posljednjih godina intenzivnije radi na njezinu brendiranju, a jedan od najaktivnijih upravo je naš pirotski organizator i vodič Momčilo Đurđić, koji ih i sam proizvodi s još dvojicom strastvenih čuvara tog pirotskog svetog grala. Riječ je o kobasici sušenoj na zraku, bez dima, specifičnog sastava. Radi se isključivo od ovčetine, kozletine i govedine, a dopušteno je i magareće meso, no to je danas vrlo rijetko. Svinjetina ne dolazi u obzir. Preporučuje se koristiti meso starijih životinja koje peglanoj daje moćan mošusni miris. Omjere mesa po svom ukusu određuje proizvođač i zato je svaka posebna – a začinjava se samo solju, češnjakom, alevom i pirotskom ljutom paprikom-pišu novinari Jutarnjeg.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de