Korona virus

Juče i danas šest osoba preminulo od covida u Opštoj bolnici Pirot

Na današnji dan registrovano je ukupno 14 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih  lica sa područja okruga (Pirot 13, Dimitrovgrad /, Bela Palanka / i Babušnica 1), dok je juče i danas preminulo 6 lica u Opštoj bolnici Pirot. U dane praznika i vikenda je uvek evidentno smanjen broj pregleda, broj uzorkovanih briseva na PCR i  antigeni test, pa i brojpozitivnih. Očekuje se povećan broj registrovanih lica u narednim danima.

        Danas su poslata 33 uzorka brisa na PCR testiranje u laboratoriju Vatreno oko u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđen2880 osoba: u Pirotu 1790, Babušnici 320 , Beloj Palanci 473,Dimitrovgradu 297. Od početka epidemije do danas registrovano je118 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 04.01.2021. preminulo je 89 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućneizolacije za 21 lice a ukinuta za 73 (potvrđeni i kontakti).

Juče u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno je ukupno 132 pregleda od kojih je 26 prvih i 106 kontrolnih (25% prvihpregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki brojhospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 57 bolesnika (39 iz Pirota, 10 iz Dimitrovgrada, 4 izBabušnice, 4 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna alistabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kaoVANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH

SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker