Gradska hronika

Jubilej ORA Pirot: Preporodili Staru planinu

U Pirotu je ovih dana obeležen značajan jubilej – 35 godina od Savezne Omladinske radne akcije, koja je preporodila Staru planinu. Nekadašnji akcijaši su obišli lokacije na kojima su  marljivo radili i prisetili se vremena, kada su, sa vršnjacima iz čitave SFRJ-današnjeg regiona, ali i inostranstva, zasadili više stotina hektara zimzelenih šuma oko Zavojskog jezera, Gostuše i drugim mesta sve do Dojkinaca.

komannadt radne akcije

Njihov rada bio je prekopotreban tamo, gde mehanizacija nije mogla da dopre, kao što je to, na primer bilo kada su krčili rastinje oko obala Zavojskog jezera.

Veroljub Mihajlović, komandat ORA Pirot, kaže da su tokom odsamdesetih, kada se oko jezera radilo u punom jeku, ovde boravilo nekoliko hiljada brigadira. Rezultati nihovog predanog rada su vidljivi na svakom koraku jer su radili na mnogim lokacijama.

sadnice

Prema njegovim rečima za nekadašnje radne akcije su vezane mnoge predrasude, pa i ona da  nisu bile ekonomski isplative.

-Akcija bila organizovana kao firma; sa svojim žiro raćunom, prihodima, i rashodima. Naravno cilj je bio da se posluje pozitivno, što je i ostvareno-kaže Mihajlović.

buci

Doborovlje akcije u celoj Jugoslaviji, pa i pirotska bile su prilika za mnoge mlade, da osim fizičkog rada, pokažu i svoje afinitete i sklonosti u muzici, umetnosti, izradi fotografija i slična interesovanja. Nije bilo sramota letnji raspust provesti u nekom akcijaškom kampu i raditi lopatom ili krampom.  Mnogi akcijaši su, danas ugledni građani:pravnici, profesori, direktori, trgovci…

Tokom  ORA Pirot, naš grad su posetile i svoje koncerte za brigadire i građane održale napoznatije   rok i pop grupe, ali i zvezde narodne muzike, ondašnje Jugoslavije.  Stariji Piroćanci se dobro sećaju tih osamdesetih, kada su tokom letnjeg raspusta školska dvorišta uveče i ujutru vrvela od brigadira, koji su tokom dana radili na planini.

nekadasnji akcijas

O ekologiji se tada malo govorilo, ali se puno radilo na očuvanju životne sredine, a vrednost brigadirskih radova bukvalno je nemerljiva. O tome govori i činjenica  da je 2007. godine, kada su jula goreli kompleksi zimzelenih-brigarirskih šuma oko zavojskog jezera, šteta zvanično  procenjena na više desetina miliona evra.

P.V.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de