Korona virus

Još pet osoba pozitivno na covid19 u Pirotskom okrugu, četvoro iz Pirota i jedna iz Bele Palanke

Prema poslednjim podacima, a na osnovu rezultata za 35 uzoraka koji su iz Zavoda za javno zdravlje poslati na analizu Institutu za javno zdravlje u Nišu. pet osoba je pozitivno na COVID19, četiri iz Pirota i jedna iz Bele Palanke (14,3% pozitivnosti), saopštio je danas Zavod za javno zdravlje u Pirotu.

Od početka epidemije do 05.08.2020. na području Okruga ukupno su uzorkovana 3124 brisa na RT-PCR. Za 26 uzoraka se čekaju rezultati. Danas su uzorkovana još 43 brisa i dostavljena u laboratoriju IZJZ Niš.

zavod za javno zdravlje pirot

Laboratorijski potvrđeno prisustvo COVID19 virusa kod 344 osobe u Pirotskom okrugu

Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas su laboratorijski potvrđene 344 osobe: u Pirotu 230, Babušnici 32, Beloj Palanci : 78 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 05.08.2020. registrovana su 23 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 4 umrla lica) sa područja pirotskog okruga.

U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 188 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-121, Bela Palanka-58, Babušnica-6i Dimitrovgrad -3, od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji (73 lica su u izolaciji).

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalaze 4 obolela pod sumnjom na covid infekciju.

Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje i posle proglašenja vanredne situacije u opštini Bela Palanka preduzete mere su već dale rezultate. EVIDENTAN JE BLAGI PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJIH NEDELJU DANA, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Opasnost od “prelivanja” iz drugih gradova

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker