Lokalna samouprava

Još jedna korisna i vredna donacija pirotskoj Bolnici

U okviru projekta “Jačanje kapaciteta zdravstvenih centara na Zapadnom Balkanu u borbi protiv posledica pandemije virusa Covid -19“, koji sprovodi nemačka humanitarna organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), a donira fond „Nemačka pomaže“, Opštoj bolnici u Pirotu donirana je preko potrebna medicinska oprema: –  EKG aparat, defibrilator i 11 uređaja za kiseoničku terapiju. Opremu su, direktoru pirotske Opšte bolnice, Dr Goranu Petroviću uručili predstavnici organizacije ASB, uz zahvalnost za njegov dugogodišnji trud i zalaganje i nadu da će posvećenom osoblju olakšati rad u ustanovi i na terenu, a pacijentima pružiti bolju uslugu.

Oprema koja je donirana Opštoj bolnici u Pirotu vredna je milion dinara, rekao je dr Goran Petrović, direktor Bolnice.

“Pojedinačno, dobili smo savremeni dvanaestokanalni EKG aparat koji vredi oko 260 hiljada dinara, savremeni portabilni defibrilator vrednosti oko 390 hiljada i 11 uređaja za priključak na centralni razvod na kiseoničke boce, takođe, oko 390 hiljada dinara. U toku sledeće nedelje biće edukacija osoblja za upotrebu i korišćenje ovih savremenih aparata i oni će biti u upotrebi već krajem sledeće nedelje” – izjavio je dr Petrović.

On je dodao da će donirana oprema za kiseoničnu terapiju, zbog tehničkih karakteristika, udvostručiti kapacitet
za prijem pacijenata na kiseoničnu potporu, a donirani protokomeri imaju veći protok kiseonika, što je od velike važnosti za ublažavanje posledica korona virusa. EKG aparat je uvek preko potreban za dijagnostiku i precizno lečenje. Defibrilator u roku od nekoliko sekundi spašava život, to je sastavni deo svake, a posebno koronarne jedinice.

Dr Petrović je zahvalio ASB-u što razume da je ulaganje u zdravstvo potrebno i kada pandemija nije u punoj snazi, jer se u Bolnici punim kapacitetima radi svakodnevno.

Od početka pandemije, u martu 2020. godine,  ASB je počeo sa pružanjem pomoći medicinskim centrima u jugiostočnoj Evropi, a samo u okviru ovog projekta je za 7 medicinskih centara u Srbiji obezbeđena oprema u vrednosti od 63.000 evra.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker