Ostale vesti

Još deset pozitivnih na covid19 u Pirotskom okrugu, tri iz Pirota, jedan iz Dimitrovgrada i šest iz Bele Palanke

Danas su iz niške laboratorije stigli najnoviji rezultati na osnovu kojih je na teritoriji Pirotskog okruga potvrđeno još deset slučajeva oboljevanja od covid19 virusa, i to šest iz Bele Palanke, tri iz Pirota i jedan iz Dimitrovgrada, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje u Pirotu.

Od početka epidemije do 25.07.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 2889 briseva na RT-PCR.

315 laboratorijski potvrđenih slučajeva na teritoriji Pirotskog okruga

Od ukupnog broja testiranih na okrugu je do sada laboratorijski potvrđeno 319 osoba: u Pirotu 215 Babušnici 31 B.Palanci : 69 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 25.07.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja pirotskog okruga.

bolnica pirot

Na dan 25.07.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 40 uzoraka, od kojih je 10 pozitivno na Covid19, i to 3 lica iz Pirota, 1 iz Dimitrovgrada i 6 iz Bele Palanke (25% pozitivnosti).

Više od dve trećine zaraženih je već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici . Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Osam pacijenata leči se na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot, petoro na lečenju u Kliničkom centru Niš

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 8 obolelih pod sumnjom na covid infekciju. Na lečenju u KC Niš nalazi se 5 osoba.

Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva je samo vrh ledenog brega, jer detaljnim epidemiološkim ispitivanjem otkrivaju se porodične epidemije, kao i daleko veći broj obolelih u odnosu na broj testiranih i potvrđenih.

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, zbog povećanog broja pregleda u Covid ambulanti, visokog procenta pozitivnosti testova (od 20% do 40%), prijema na stacionarno lečenje i ostalih pokazatelja.

Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom, moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom.

Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koje se primenjuju od 17.07.2020. na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …)

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker