Lokalna samouprava

Još četiri dana otvoren poziv za radno angažovanje osoba iz marginalizovanih grupa u šest gradova i opština – „Zajedno za zajednicu“

Beograd, 16. mart 2021. – U cilju ublažavanja negativnih posledica pandemije COVID-19 i poboljšanja uslova života marginalizovanih grupa, u šest gradova i opština pokrenuto je sprovođenje mere radnog angažovanja pilotiranjem koncepta „Cash for Work“ – „Zajedno za zajednicu“.

 Ovaj koncept obuhvata potrebe ciljne grupe, njihove kapacitete i resurse, a u cilju ostvarenja određenog društvenog interesa lokalne zajednice. Meru radnog angažovanja „Zajedno za zajednicu“, realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, zajedno s NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja.

Romi i Romkinje, povratnici/e, samohrane majke, žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, nezaposleni duže od godinu dana i lica iz drugih marginalizovanih grupa mogu do 20. marta da se prijave za program radnog angažovanja – Zajedno za zajednicu i neki od ponuđenih poslova. Očekuje ih angažovanje u trajanju od tri do četiri meseca u periodu april-avgust, dok će se u ulozi poslodavaca naći javne institucije i ustanove i organizacije civilnog društva.

– Iako je aktuelna epidemiološka  situacija uticala na privredu, veliki negativni uticaj iste, je posebno izražen u ranjivim grupama, čiji je  ekonomski status dodatno narušen. Kao znak solidarnosti, sa partnerima smo pokrenuli meru radnog angažovanja u šest lokalnih samouprava – Vranju, Aleksincu, Pirotu, Kruševcu, Kragujevcu i Subotici. Predviđeno je da u meri radnog angažovanja „Zajedno za zajednicu“ učestvuje 210 osoba. Na ovaj način ćemo osigurati prihode za najugroženije, ali istovremeno kroz sprovođenje radova od javnog značaja doprineti unapređenju kvaliteta života u lokalnim samoupravama koje učestvuju u programu – kaže Robert Bu, vođa tima projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Pored mesečne nadoknade u neto iznosu od 28.000 dinara za 160 radnih sati, za učesnike u programu biće uplaćeni porezi i doprinosi za socijalno osiguranje, a obezbeđena im je mentorska podrška lokalnih medijatora, obuka za obavljanje posla koju organizuje poslodavac, kao i obuka za uvod u obavljanje posla koju organizuju izvođači projekta. Uz to, na raspolaganju im je neophodna radna oprema, zaštitna sredstva za prevenciju od COVID–19, a obezbeđeni su i paketi pomoći sa prehrambenim proizvodima, higijenskim i dezinfekcionim sredstvima.

Pre otpočinjanja radnog angažmana, pripadnici marginalizovanih grupa proći će kroz obuku za aktivno traženje posla – pisanje biografije (CV) i sticanje veština kako da traže i prijave se za posao. Svi zainteresovani za učešće moći će da se prijave putem slanja popunjenog prijavnog formulara, a za pomoć mogu da se obrate lokalnim medijatorima u svojim mestima stanovanja ili kontakt centru NALED-a na broj 0638658605 i adresi [email protected]. Formular je moguće preuzeti sa sajta NALED-a, na šalterima gradskih i opštinskih uprava i filijalama NSZ.

Mera radnog angažovanja „Cash for Work“ („Zajedno za zajednicu“) tokom pandemije COVID-19 deo je šireg projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji implementira GIZ, dok realizaciju mere radnog angažovanja uz njihovu podršku sprovodi NALED u okviru projekta ‚‚Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave“, zajedno sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja. 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker