Gradska hronika

JLB-SOULIER početkom juna otvara novi pogon za mašinsku obradu metala u Pirotu – Dodatni kapaciteti uvećavaju izvoz

JLB-SOULIER početkom juna otvara novi pogon za mašinsku obradu metala u Pirotu – Dodatni kapaciteti uvećavaju izvoz

Petak, 26. 05. 2017.|10:58 | Izvor: eKapija

JLB-SOULIER, jedna od tri fabrike u sastavu francuske industrijske grupe White Technologies, otvoriće početkom juna novi pogon za mašinsku obradu metala u ovom gradu, piše portal eKapija.

Nova proizvodnja nalazi se u neposrednoj blizini fabrike Tigar Tyres, koji je i među najvećim klijentima kompanije, a sa novoizgrađenih 2.500 m2 prostora kapaciteti će biti znatno uvećani, što će omogućiti i veći izvoz iz pirotske fabrike.

– Do sada smo iznajmljivali proizvodnu halu u Pirotu, ali s obzirom na obim posla i stabilnost tržišta odlučili smo da izgradimo sopstveni pogon. Već smo kupili i dve nove CNC mašine japanskog proizvođača MAZAK, kakvih imamo više od 20, a u skorijoj budućnosti ćemo fabriku opremiti i sa laserom i presom – kaže za eKapiju Lazar Vujaklija, komercijalni predstavnik za grupu White Technologies.

Foto ilustracija – Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Kako objašnjava naš sagovornik, izgradnja objekta je završena i preostaje samo preseljenje mašinerije. Iako trenutne potrebe mogu da zadovolje i sa 700-800 kvadrata, naš sagovornik ističe da su novi pogon izgradili kako bi imali prostora za buduće projekte.

– Cilj je da početkom sledećeg meseca fabrika krene u proizvodnju, a u saradnji sa konsultanskom kućom Paxton Equity intenzivno radimo na komercijalnim aktivnostima kako bismo našli nove klijente. Pošto smo jedina strana industrijska grupa na našim prostorima koja se bavi mašinskom obradom metala, fabrika u Pirotu služi kao low-cost/high quality struktura unutar grupe, ali i kao kvalitetan partner firmama u Srbiji.

U izgradnju nove hale, te novu opremu i osoblje u Pirotu, White Technologies je u ovoj godini uložio blizu 1,5 mil EUR. Od samog početka proizvodnje u Srbiji 2012/2013. godine pa do sada, imaju konzistentan rast po pitanju prihoda, ali je to daleko od onog što mogu da urade ovde, navodi Vujaklija.

Iako su, ističe, u Srbiju došli kao partner Michelin fabrike Tigar Tyres za proizvodnju rezervnih delova njihovih mašina, razvili su partnerstva i sa drugim klijentima. JLB-SOULIER alatnica u Pirotu tako danas, uspešno sarađuje i sa drugim lokalnim kompanijama, poput Alfa Plama, kao i velikim brojem stranih firmi – Telsonic iz Švajcarske, Alstom…

Ilustracija (foto: bogdanhoda/shutterstock.com) – Radimo za mnoge sektore, uključujući i energetiku, autoindustriju, avioindustriju itd, a nadamo se da ćemo sa novim proizvodnim prostorom i mašinama moći još više da proizvodimo za strano tržište. Kao firma u Srbiji imamo stratešku prednost kada je u pitanju izvoz za Rusiju, ali takođe razgovaramo sa nekoliko nemačkih kompanija koje traže kvalitetnog proizvođača u low-cost zemlji u Evropi. Prema našem iskustvu, firme iz Azije gube atraktivnost, jer je Srbija samo dva sata leta udaljena od većine evropskih gradova, a i kulturološka sličnost čini da se sve više firmi opredeljuje za istočnu Evropu.

Sebe, dodaje Vujaklija, vide kao najbolju kombinaciju istoka i zapada nudeći znanje, i kvalitet kakav se očekuje od francuske firme, po cenama koje su konkurentne na srpskom tržištu.

– Iskustvo nam pokazuje da velike strane firme sa proizvodnjom u Srbiji traže stranog partnera sa lokalnim prisustvom, što White Technologies i nudi, pa će i prioritet u narednom periodu biti dalje razvijanje poslovanja u Pirotu. Podsećam i da mi nismo samo jedna fabrika već grupa, tako da svaki klijent dobija podršku i naših kolega iz Francuske.

Kompanija White Technologies učestvovala je i na nedavno završenom Sajmu tehnike u Beogradu, a prema rečima Vujaklije, ostvarili su značajne kontakte sa nekoliko velikih kompanija.

U fabrici JLB-SOULIER u Pirotu stalno je zaposleno 30 radnika, a u planu su i nova zapošljavanja.

– Veoma smo zadovoljni znanjem, iskustvom i profesionalnim ponašanjem zaposlenih u Pirotu i očekujemo da ćemo njihov broj u narednoj godini znatno uvećati.

Francuska kompanija White Technologies ima skoro 70 godina iskustva u mašinskoj obradi metala, 120 mašina i 80 zaposlenih na nivou grupe.

Izvor; eKapija

I.B.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker