Gradska hronika

Jerma – prava destinacija za povratak prirodi

Omladinski volonterski projekat “Jerma za mlade avanturiste” uspešno je završen nakon 3 meseca rada sa mladima na temu outdoor sportova u kanjonu reke Jerme. Projekat je sprovela  “Avanturistička mreža Pirot” uz podršku Resurs Centra “Proaktiv – Niš” u okviru programa “Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta”. Misija ove grupe mladih avanturista jeste pokrenuti povratak prirodi kroz avanturizam i outdoor aktivnosti, pokrenuti mlade da se aktiviraju i stvore sebi bolje i kvalitetnije uslove za život i provođenje slobodnog vremena.

      jerma avanturisti

U okviru projekta održane su prezentacije o prirodnom bogatstvu okoline Pirota u srednjim školama u Pirotu na kojima je prisustvovalo preko 200 učenika. Zainteresovani volonteri priključili su se najpre istraživanju terena i aktivnosti u prirodi, kasnije nakon učenju o markiranju i snalaženju u prirodi, obeležili planinarske staze. Volonteri su tokom prvomajskih praznika bili vredni i obeležili pešačku stazu u selu Sukovu i selu Vlasi. Kružna Staza u selu Sukovu, dužine 7,5 km prolazi pored spomenika palim borcima u centru sela, pored Sukovskog jezera i starog hrasta do Sukovskog manastira. Druga staza u selu Vlasi, slične dužine, počinje od samog ulaza u selo, preko sjajnog vidikovca Ravni kamik do drugog vidikovca na ceo kanjon Jerme, pa sve kroz šume Vlaške planine do Poganovskog manastira. Volonteri si prisustvovali radionicama planinarenja, planinskog trčanja, penjanja i abzajla, eko radionicama i hodanju na balansirajućoj traci – slackline.  Umrežavanje, druženje, upoznavanje sa novim outdoor sportovima u kanjonu Jerme, privuklo je srednjoškolce, studente i volontere različitog uzrasta da se slože oko ideje “Jerma za mlade avanturiste” i doprinesu promeni.

Projekat promoviše „značaj promene“ kao vrlo bitnu stvar i da nauče da svojim ličnim angažovanjem možemo promeniti i poboljšati svet oko sebe.

avanturisti jerma

Najveći uspeh bio je videti mlade kako na završnoj prezentaciji, kada su sami predstavili vršnjacima šta su naučili i uradili, iskreno ubedjuju svoje vršnjake da provedu što više vremena u prirodi, da se bave sportom i da je zabavnije biti avanturista u prirodi nego u virtuelnom svetu. Još veču uspeh je što je većina volontera koji su aktivno učestvovali na projektu, nakon toga počeli da trče, da obilaze staze sa svojim drugarima i da jedna čekaju sledeću aktivnost u prirodi.

Pogledajte utiske i kadrove sa prvomajskog terenskog druženja: jerma avanturisti

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker