Obrazovanje

Jednostavniji upis prvaka, u školu će poći 422 učenika, približno kao i prošle godine

Upis prvaka na nivou Srbije odvija se po jedinstvenom principu, elektronskim putem, zbog aktuelne epidemiološke situacije. Takav način upisa počeo je prošle godine. Prema rečima gradskog prosvetnog inspektora, Dušana Spasića, ove godine sitaucija je bolja zbog programa koje škole dobijaju, jer gotovo da nije potreban dolazak roditelja u školu. Celokupna dokumentacija dostupna je školi i ona to pribavlja. 

“Na bolji, brži i bezbedniji način i u skladu sa ovom situacijom deca se upisuju u škole. Napominjem, od pre nekoliko godina roditelji mogu, bez obzira na teritorijalnu pripadnost, da biraju školu. Takođe, po zakonu upis traje dva meseca, ali svake godine resorno ministarstvo dozvoljava da do početka školske godine roditelji koji nisu bili u mogućnosti da upišu dete to mogu da učine. Ono što je bitno kod elektronskog upisa, da ne bude zabune, svaki roditelj će dobiti termin za testiranje deteta i tad dolazi u školu. Obavezan upis je za onu decu koja na dan polaska u školu imaju između šest i po i sedam i po godina. Ono što je isto bitno, i detetu koje ima između šest i šest i po godina, koje je rođeno posle 1.marta 2015. godine, može se posle ispitivanja odobriti polazak u školu.”

Prema rečima Dušana Spasića broj dece koja će ujesen poći u školu je na nivou od prošle godine.

“U prvi razred ove godine imamo 422 učenika, a pripremni predškolski program završava oko 430 deteta. Dolazi do odlaganja polaska u prvi razred, do preseljenja, ali nadamo se da će broj učenika biti kao i prošle godine. Pravi parametar, pre svega za škole i, eventualne, tehnološke viškove trebalo bi da bude broj dece koja završavaju četvrti razred, i od prilike je takva situacija, 434 učenika završavaju četvrti razred. Ovde ima jedan problem, ali to ćemo videti kad se završi upis, a to su isturena odeljenja u selima. Tu dolazi do odliva dece, i tu je moguće da imamo problem, jer može da se desi, što ne bih voleo, da se isturena odeljenja zatvore” – kaže gradski prosvetni inspektor, Dušan Spasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker