Obrazovanje

Jedino Tehnička škola ispunila plan upisa, u ostalim školama u Pirotu ukupno 136 slobodnih mesta

Ovog vikenda su izašli konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama o čemu su obavešteni roditelji učenika i škole. Danas je prvi dan prvog upisnog kruga. Kako nam je rekao direktor Ekonomske škole i predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Pirotu, Marjan Ćirić, upis je moguć na neposredan način, dolaskom učenika u školu sa neophodnom dokumentacijom, ali i elektronskim putem do 18. jula. Najveći problem jeste kako realizovati plan upisa. Ukupno 136 slobodnih mesta u pirotskim školama

Ćirić je podsetio da je prošle godine počeo da funkcioniše elektronski upis i to je bila novina i za škole i za roditelje učenika, tako da se najveći broj roditelja odlučivao za neposredan način upisa, dolaskom u školu. Ćirić smatra da će elektronski način biti sve zastupljeniji i da će se na taj način izbeći gužve po školama.

“Elektronski upis je posao koji se od kuće završi za pet minuta, mada još postoje manji problemi oko umrežavanja, ali sistem se postepeno uhodava. Od dokumentacije treba imati prijavu za upis, svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, diplomu o završnom ispitu i lekarsko uverenje. Izvod iz matične knjihge rođenih škole same pribavljaju i nije potrebno da izvod iz matične knjige rođenih traže u Uslužnom centru” – kaže Ćirić.

Ono što je najveći problem jeste da je sve manje učenika pa slobodnih mesta ima u svim školama.

“Srednje škole ne mogu da ostvare svoje planove upisa. Ove godine, u prvom upisnom krugu, jedino je Tehnička škola popunila sva mesta. U svim ostalim pirotskim školama i školama Pirotskog okruga postoje slobodna mesta. Na primer u Gimnaziji ima 25 slobodnih mesta, u Ekonomskoj školi 28, u Mlekarskoj 72 i Srednje stručnoj školi 11 slobodnih mesta. Ovo je bitno da se kaže jer je danas predaja liste želja za drugi upisni krug” – izjavio je Ćirić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker