Lokalna samouprava

Jedan od najvećih i najsavremenijih zasada trešanja u Srbiji nalazi se u Pirotskom okrugu, belopalanačkom selu Klisura

Jedan od najsavremenijih i najvećih zasada trešanja, vlasništvo kompanije “Borjana d.o.o.” iz Pirota, nalazi se u belopalanačkom selu Klisura. Goran Cvetković, izvršni direktor poljoprivredne proizvodnje u kompaniji “Borjana” kazao je za Pirotske vesti da je reč o zasadu ukupno 18 sorti trešanja od najranijih do najkasnijih, koji se prostire na ukupno 36 hektara. 

zasadi tresanja borjana klisura bela palanka

-Trenutno se nalazimo u zasadu od 3.2 hektara koji je napravljen sa protivgradnom mrežom, sistemom kap po kap i u pripremi je anti-frost sistem. U zasadu su zastupljene sorte sanata, valina, gabrijel i grej star-kaže Cvetković i dodaje da su ove godine neke sorte oštećene zbog mraza dok su neke solidno rodile, odnosno oko pet kilograma po stablu u ovako gustoj sadnji.

Goran Svetozarević, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Pirotu kaže za Pirotske vesti da PSSS u Pirotu ima izuzetnu saradnju sa kompanijom Borjana, još od samih početaka i formiranja zasada, a u međuvremenu proizvodnja je duplirana.

-Pre tri godine je podignut zasad gde se sada nalazimo. Ako uzmemo u obzir da je pre 30 do 40 godina po hektaru bilo 300 do 400 sadnica, sada je to desetostruko više, po stablu je namanjen prinos, ali po jedinici površine rod je udvostručen ili utrostručen, a kvalitet je daleko bolji-kaže Svetozarević.

zasad trešanja borjana doo

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker