IntervjuIT

Jedan od najmlađih doktora nauka u istoriji Pirota – dr Milan Tančić ostaje u rodnom gradu u kome vidi svoju budućnost

Naš sugrađanin Milan Tančić, na svoj 30. rođendan odbranio je doktorsku disertaciju na Elektronskom fakultetu u Nišu čime je postao jedan od najmlađih doktora nauka u našem gradu. Uprkos trendu odlaska iz zemlje, Milan za Pirotske vesti kaže da namerava da ostane u Pirotu i Srbiji i da ovde vidi budućnost za sebe i svoju porodicu. Svoju profesionalnu karijeru programera Milan je započeo u pirotskom i srpskom gigantu Tigar tajersu, a odnedavno je sa svojim prijateljima pokrenuo softversku kompaniju “Sors” d.o.o. koja veoma uspešno radi u Pirotu. 

dMilan je završio OŠ “8. Septembar”, zatim Gimanaziju, a oktobra 2008. godine postao je student Elektronskog fakulteta u Nišu na kome je diplomirao 09.07.2013 godine sa prosečnom ocenom 9.42.

-Na svoj rođendan – 22.11.2013 godine upisao sam doktorske studije na Elektronskom fakultetu u Nišu pod mentorstvom prof. dr Zorana Perića. Doktorske studije sam završio 22.11.2019. na svoj 30. rođendan, što me čini jedim od najmlađih doktora nauka u gradu,  prezentujući doktorsku disertaciju pred komisijom sačinjenom od najistaknutijih ljudi iz polja telekomunikacija u Srbiji. Za vreme doktorskih studija radio sam kao demonstrator – saradnik na Elektronskom fakultetu radeći sa studentima na računskim i laboratorijskim vežbama iz predmeta Matematika I i Elektrotehnika I i II. Takođe sam u tom periodu bio stipendista Ministartstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na projektu “Razvoj dijeloških sistema za srpski i druge južnoslovenske jezike”. U oktobru 2016 godine sam se zaposlio u kompaniji Tigar Tyres kao programer informacionih sistema gde sam radio do decembra 2018 nakon čega sam sa prijeteljima osnovao firmu “Sors d.o.o” u kojoj i trenutno radim. Rad u domenu informacionih tehologija pružio mi je mogućnost da produbim znanje o softverskoj implementaciji predloženih rešenja primenjenih u doktorskoj disertaciji-kaže dr Tančić.

Doktorirao na projektu koji za cilj ima unapređenje modernih telekomunikacija

-Doktorska disertacija pod naslovom “Konstrukcija logaritamskih kvantizera za visoko kvalitetno adaptivno transformaciono kodovanje govornog signala” predlaže šeme za kodovanje govornog signala koje unapređuju postojeće standarde koji se koriste u telekomunikacijama. Primenom predloženih rešenja poboljšava se kvalitet prenosa signala kroz telekomunikacioni kanal (smanjuje se šum, povećava kvalitet zvuka, smanjuje cena implementacije sistema…) što je pokazano urađenim eksperimentima koji su potvrdili teorijske proračune. Predložena rešena u disertaciji objavljena su u vodećim svetskim naučnim radovima čime je potvrđena tačnost-kaže dr Tančić.

 

Kada je reč o planovima za budućnost, Milan kaže da su oni vezani za rodni grad.

-Što se tiče planova za budućnost, planiram da ostanem da živim i radim u Pirotu, zato što je to grad u kome sam se rodio i grad koji volim najviše, a titula doktora nauka sa sobom mi donosi i veliki izbor poslova od kojih može da se na pošten način živi. Naukom ću nastaviti da se bavim i pokušati da što više doprinesem svojim radom i time omogućim lagodniji život budućim generacijama, ostavljajući neki svoj potpis u polju nauke.
Ovom prilikom bih želeo da na neki način podstaknem mlade da se bave naukom zato što im stečeno znanje pruža mogućnost komfornog života i u našem gradu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker