Lokalna samouprava

Jedan od najjačih šahovskih turnira u Srbiji ove godine održava se u Pirotu

U Pirotu je u toku jedan od najjačih šahovskih turnira ove godine u Srbiji na kome učestvuju šahisti iz 14 federacija. Na Prvenstvu Centralne Srbije takmiči se 74 učesnika,  sedam velemajstora, nekolicina internacionalnih majstora, mnogo šahista sa međunarodnim titulama, kazala je Pirotskim vestima Dragana Pejić Ranđelović, iz Šah kluba “Čast i slava”. Turnir se održava u Tehničkoj školi u Pirotu. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, koji je danas obišao turnir i razgovarao sa učesnicima i organizatorima,  kazao je da mu je drago što se u Pirotu održava važan međunarodni turnir.

-Velika čast je za naš grad i region jer ovim dokazujemo da smo kadri da organizujemo i međunarodna takmičenja. Popularizacija šaha je važna stvar jer šah uči ljude da analitički razmišljaju, da do svog cilja stignu postupno. Ovde ima takmičara iz Indije, Rusije, Kirgistana, čak sa Novog Zelanda imamo jednog takmičara-kazao je gradonačelnik Vasić.

-Ovaj turnir je veoma važan i za naš klub i za Grad jer smo pokazali da možemo da organizujemo velike međunarodne turnire, svakodnevno idemo uživo, 12 partija se prenosi putem elektronskih tabli tako da svuda u svetu može da se vidi ono što se događa u Pirotu, kazala je Pirotskim vestima Dragana Pejić Ranđelović, iz Šah kluba “Čast i slava”.

Šahovski velemajstor, jedan od osnivača pirotskog kluba “Čast i slava”, Aleksandar Delčev, iz Bugarske, kaže da je ponosan na organizaciju turnira koji je jedan od najjačih turnira u Srbiji ove godine.

-Imamo predstavnike 15 država, ne sećam se da je u proteklih 20 godina u Pirotu organizovan ovako jak turnir. Naši planovi su da idemo u najveći rang takmičenja-kazao je Delčev i dodao da se zahvaljuje Gradu Pirotu na pokroviteljstvo i direktoru Tehničke škole Bratislavu Dimitrijeviću koji je omogućio da se Prvenstvo Srbije održi u prostorijama ove škole.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker