Gradska hronika

Javno privatno partnerstvo rešenje za bolji i kvalitetniji javni prevoz

Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare, na kojoj su se javnosti obratili Dejan Ranđelović, gradski većnik zadužen za saobraćaj i predsednik Komisije za saobraćaj u Gradu i Zoran Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam, komunalnu delatnost i saobraćaj, na temu problema u vezi funkcionisanja javnog prevoza na linijama Pirot – Izvor i Pirot – Ponor, ali i zbog zahteva prevoznika za novčanim sredstvima u iznosu od 40 miliona dinara za raspodelu, inače će u suprotnom doći do redukcije saobraćaja za 50%, što stoji u njihovom Zahtevu.

Član gradskog veća Dejan Ranđelović, objasnio je razloge zbog kojih prevoznici traže za raspodelu 40 miliona dinara od Grada.

-Zahtev prevoznika je da se povećaju izdvajanja iz gradskog budžeta, jer imaju veće troškove, troškovi goriva su veći, povećana je minimalna cena rada, nemaju dovoljan broj vozača, jer je dosta vozača otišlо da radi u inostranstvo, za bolje plate, a vozači koji su ostali traže mnogo veće plate. Videćemo u narednom periodu da li postoje sredstva u budžetu da pomognemo prevoznike kako bi saobraćaj funkcionisao nesmetano- izjavio je Dejan Ranđelović.

Načelnik Zoran Krstić za zahtev prevoznika kaže da nije pravno utemeljen i da je nerealan u ovom trenutku.

– Grad Pirot je unazad tri godine dosta učinio za poboljšanje kako gradskog, tako i prigradskog saobraćaja. Pre dve godine smo izdvajali 12,5 miliona dinara, prošle 22 miliona dinara, dok se kod novog oblika organizovnja prevoza, koji je u pripremi, preko javno privatnog partnerstva, Grad planira da izdvoji 40 miliona dinara. Taj postupak je u toku, i koncesioni akt je kod Ministarstva, kako bi dalo saglasnost, nakon čega se raspisuje javna nabavka za izbor partnera, koji je najpovoljniji, a pritom ispunjava sve uslove. Tek tada je potrebno da Grad izdvoji 40 miliona dinara. Sve to će značiti da će naši građani imati kvalitetniju uslugu prevoza, bržu, sigurniju, čistiju, u kvalitetnijim i novijim vozilima. – rekao je načelnik Krstić.

Šta sa linijama za Ponor i Izvor ?

I ranije je bilo problema na pomenutim linijama. Povećali smo sredstva za te linije nakon toga. Postojao je Ugovor sa prevoznikom za ove linije do Nove godine, i dogovorili smo produženje Ugovora, međutim pre potpisivanja stigao je ovaj zajednički Zahtev prevoznika na 40 miliona i mi smo sada u situaciji kakvoj jesmo. Prevoznici traže pomenute sredstva ili će obustaviti 50% linija. Mi tražimo način za rešavanje novonastale situacije – zaključili su Ranđelović i Krstić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker