Babušnica

Jahanjem neosedlanih konja prizivaju proleće i berićet (Video)

U babušničkom selu Gornji Striževac obnovljen je drevni običaj jahanja neosedlanih konja na Todorovu subotu, čime se, po verovanju ovdašnjeg naroda prizivaju proleće i berićet. Reč je o vekovima starom običaju. Po jednoj od legendi, u ovom selu se u ovo doba godine pojavljivalo mitsko biće – polu čovek-polu konj, koje je odvodilo mlade neudate devojke. Kako bi stali na put tome, mladići u selu su na Todorovu subotu po prvi put izvodili konje iz štala nakon zimskog perioda i jahali ih selom kako bi sačuvali devojke od nemani.

 Todorica u Gornjem Striževcu_03

Kako je Pirotskim vestima kazao čovek koji je zaslužan što je ovaj drevni običaj obnovljen Srđan Popović, posle pauze od nekoliko decenija, tradicija jahanja neosedlanih konja obnovljena je pre pet godina.

Todorica u Gornjem Striževcu_07

 

-Cela moja familija voli konje, i ja ih sa sinovima čuvam otkako znam za sebe iako ih retko koristim za bilo kakav posao, već prevashodno iz ljubavi prema ovim gracioznim životinjama. Još kao mali čuo sam od svojih predaka legendu o mitskom biću koje odvodi devojke iz sela na Todorovu subotu i zato sam i hteo da obnovim ovaj drevni običaj. Takođe, jahanjem neosedlanih konja ujedno se i priziva proleće i berićet-kaže Popović i dodaje da je ovaj drevni običaj oživljen zahvaljujući Turističkoj organizaciji Babušnice, direktoru Milanu Stamenkoviću i uz pomoć Mesne zajednice Gornji Striževac.

Todorica u Gornjem Striževcu_05

 

On dodaje da je prvih par godina od obnavljanja jahanje konja na Todorovu subotu bila skromna manifestacija, ali da se pre četiri godine Turistička organizacija Babušnice uključila u organizaciju i da je od ovog drevnog običaja nastala ozbiljna turistička manifestacija koju iz godine u godinu posećuje sve veći broj ljudi.

Todorica u Gornjem Striževcu_06

 

Direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković kaže da je cilj ove manifestacije i da mlade ljude upozna sa bogatom tradicijom ovog kraja.

-Iz godine u godinu imamo sve više i jahača i posetilaca zbog čega smo zadovoljni ovom manifestacijom. Želimo i da mlade naraštaju upoznamo sa tradicionalnim vrednostima našeg kraja kako bi se one sačuvale i za buduća pokolenja. Ove godine imamo najveći broj jahača- čak 10-kaže direktor Stamenković.

Todorica u Gornjem Striževcu_04
Najmlađi jahač Ninoslav Savić (12)

Najmlađi jahač Ninoslav Savić ima svega 12 godina, ali, kako kaže, konje jaše od svoje pete godine.

 

-Volim da jašem konje, ne plašim se iako mi je naporno, a mogu da kažem i da devojke vole momke koji jašu konje-priča za Pirotske vesti ovaj odvažni dečak.

Todorica u Gornjem Striževcu_09

Obeležavanje Todorice u Gornjem Striževcu odličnim nastupima upriličili su folklorci iz Doma kulture u Babušnici, kao i članovi KUD “Dukat” iz Pirota.

Todorica u Gornjem Striževcu_02

Todorica u Gornjem Striževcu_10

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker